Polecane
Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka. Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Ciasto ucierane z jeżynami - jak u babci
Najprostszy przepis na pyszne babcine ciasto. Moja babcia robiła właśnie takie przez cały sezon owocowy. Można do niego dodać dowolne owoce, ale najlepsze jest z jeżynami albo wiśniami.
Składniki (na zwykłą prostokątną blachę):
- Mąka pszenna - 500g
- Jajka - 4szt
- Cukier 250g*
- Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
- Jogurt naturalny - 3/4 szklanki
- Olej - 1/2 szklanki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Jeżyny - 400g
- Cukier puder do posypania
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy z odrobiną cukru
na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Dodajemy jogurt, olej,
cukier waniliowy, proszek i mąkę. Dobrze mieszamy mikserem. Dodajemy
pianę z białek i mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy jeżyny i mieszamy
delikatnie, aby owoce pozostały w całości.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
* jeśli dodajecie do ciasta słodsze owoce np truskawki, warto zmniejszyć nieco ilość cukru
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz