Polecane
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Etykiety
Ciasto ucierane z jeżynami - jak u babci
Najprostszy przepis na pyszne babcine ciasto. Moja babcia robiła właśnie takie przez cały sezon owocowy. Można do niego dodać dowolne owoce, ale najlepsze jest z jeżynami albo wiśniami.
Składniki (na zwykłą prostokątną blachę):
- Mąka pszenna - 500g
- Jajka - 4szt
- Cukier 250g*
- Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
- Jogurt naturalny - 3/4 szklanki
- Olej - 1/2 szklanki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Jeżyny - 400g
- Cukier puder do posypania
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy z odrobiną cukru
na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Dodajemy jogurt, olej,
cukier waniliowy, proszek i mąkę. Dobrze mieszamy mikserem. Dodajemy
pianę z białek i mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy jeżyny i mieszamy
delikatnie, aby owoce pozostały w całości.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
* jeśli dodajecie do ciasta słodsze owoce np truskawki, warto zmniejszyć nieco ilość cukru
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz