Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Ciasto ucierane z jeżynami - jak u babci

Najprostszy przepis na pyszne babcine ciasto. Moja babcia robiła właśnie takie przez cały sezon owocowy. Można do niego dodać dowolne owoce, ale najlepsze jest z jeżynami albo wiśniami. 

Składniki (na zwykłą prostokątną blachę):

  • Mąka pszenna - 500g
  • Jajka - 4szt
  • Cukier 250g*
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Jogurt naturalny - 3/4 szklanki
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Jeżyny - 400g
  • Cukier puder do posypania


Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Dodajemy jogurt, olej, cukier waniliowy, proszek i mąkę. Dobrze mieszamy mikserem. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy jeżyny i mieszamy delikatnie, aby owoce pozostały w całości.

Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

* jeśli dodajecie do ciasta słodsze owoce np truskawki, warto zmniejszyć nieco ilość cukru 

 


 
 







Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty