Polecane
Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie. Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna. Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Ciasto ucierane z jeżynami - jak u babci
Najprostszy przepis na pyszne babcine ciasto. Moja babcia robiła właśnie takie przez cały sezon owocowy. Można do niego dodać dowolne owoce, ale najlepsze jest z jeżynami albo wiśniami.
Składniki (na zwykłą prostokątną blachę):
- Mąka pszenna - 500g
- Jajka - 4szt
- Cukier 250g*
- Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
- Jogurt naturalny - 3/4 szklanki
- Olej - 1/2 szklanki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Jeżyny - 400g
- Cukier puder do posypania
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy z odrobiną cukru
na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Dodajemy jogurt, olej,
cukier waniliowy, proszek i mąkę. Dobrze mieszamy mikserem. Dodajemy
pianę z białek i mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy jeżyny i mieszamy
delikatnie, aby owoce pozostały w całości.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
* jeśli dodajecie do ciasta słodsze owoce np truskawki, warto zmniejszyć nieco ilość cukru
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz