Polecane
Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę. Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Ciasto ucierane z jeżynami - jak u babci
Najprostszy przepis na pyszne babcine ciasto. Moja babcia robiła właśnie takie przez cały sezon owocowy. Można do niego dodać dowolne owoce, ale najlepsze jest z jeżynami albo wiśniami.
Składniki (na zwykłą prostokątną blachę):
- Mąka pszenna - 500g
- Jajka - 4szt
- Cukier 250g*
- Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
- Jogurt naturalny - 3/4 szklanki
- Olej - 1/2 szklanki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Jeżyny - 400g
- Cukier puder do posypania
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy z odrobiną cukru
na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Dodajemy jogurt, olej,
cukier waniliowy, proszek i mąkę. Dobrze mieszamy mikserem. Dodajemy
pianę z białek i mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy jeżyny i mieszamy
delikatnie, aby owoce pozostały w całości.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
* jeśli dodajecie do ciasta słodsze owoce np truskawki, warto zmniejszyć nieco ilość cukru
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Biscotti al limone - włoskie ciasteczka cytrynowe
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje



Komentarze
Prześlij komentarz