Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ciasto ucierane z jeżynami - jak u babci

Najprostszy przepis na pyszne babcine ciasto. Moja babcia robiła właśnie takie przez cały sezon owocowy. Można do niego dodać dowolne owoce, ale najlepsze jest z jeżynami albo wiśniami. 

Składniki (na zwykłą prostokątną blachę):

  • Mąka pszenna - 500g
  • Jajka - 4szt
  • Cukier 250g*
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Jogurt naturalny - 3/4 szklanki
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Jeżyny - 400g
  • Cukier puder do posypania


Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Dodajemy jogurt, olej, cukier waniliowy, proszek i mąkę. Dobrze mieszamy mikserem. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy jeżyny i mieszamy delikatnie, aby owoce pozostały w całości.

Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

* jeśli dodajecie do ciasta słodsze owoce np truskawki, warto zmniejszyć nieco ilość cukru 

 


 
 







Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty