Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa à la leczo z klopsikami

 
 

 Tym razem coś lekkiego, zupa z gotowanymi klopsikami. Można podawać ją z ryżem lub pieczywem, choć ja zjadłam samą - jest wystarczająco sycąca.

 

Składniki:

  • Cukinia - 1szt
  • Cebula - 2szt
  • Pomidor - 5szt (u mnie limy)
  • Papryka 3szt (najlepiej w różnych kolorach)
  • Koncentrat pomidorowy - 100g
  • Przyprawy - pieprz, papryka wędzona, papryka, sos sojowy
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Ziele angielskie - 4, liść laurowy - 3
  • Klopsy:
  • Mięso mielone wieprzowe - 500g
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - 6 łyżek
  • Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka

Cukinię obieramy, wydrążamy z pestek, kroimy w kostkę. Pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w paseczki, a cebulę w piórka.

Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Zalewamy wodą ponad poziom warzyw, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, koncentrat i wszystkie przyprawy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
W tym czasie robimy klopsy:
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę i przyprawy. Mieszamy rękami i formujemy klopsiki. Z tej porcji wyszło mi 15 niedużych klopsów.
Klopsy wkładamy delikatnie do zupy i gotujemy około 15 minut.
Doprawiamy do smaku.

Do tego dania, oprócz zwykłego koncentratu, używałam kwaśno-korzennego przecieru pomidorowego z mojego przepisu:

https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-kwasno-korzenny-domowy-przecier-pomidorowy,165785,sprytnachochla.html


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty