Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Zupa à la leczo z klopsikami

 
 

 Tym razem coś lekkiego, zupa z gotowanymi klopsikami. Można podawać ją z ryżem lub pieczywem, choć ja zjadłam samą - jest wystarczająco sycąca.

 

Składniki:

  • Cukinia - 1szt
  • Cebula - 2szt
  • Pomidor - 5szt (u mnie limy)
  • Papryka 3szt (najlepiej w różnych kolorach)
  • Koncentrat pomidorowy - 100g
  • Przyprawy - pieprz, papryka wędzona, papryka, sos sojowy
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Ziele angielskie - 4, liść laurowy - 3
  • Klopsy:
  • Mięso mielone wieprzowe - 500g
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - 6 łyżek
  • Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka

Cukinię obieramy, wydrążamy z pestek, kroimy w kostkę. Pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w paseczki, a cebulę w piórka.

Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Zalewamy wodą ponad poziom warzyw, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, koncentrat i wszystkie przyprawy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
W tym czasie robimy klopsy:
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę i przyprawy. Mieszamy rękami i formujemy klopsiki. Z tej porcji wyszło mi 15 niedużych klopsów.
Klopsy wkładamy delikatnie do zupy i gotujemy około 15 minut.
Doprawiamy do smaku.

Do tego dania, oprócz zwykłego koncentratu, używałam kwaśno-korzennego przecieru pomidorowego z mojego przepisu:

https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-kwasno-korzenny-domowy-przecier-pomidorowy,165785,sprytnachochla.html


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty