Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Zupa à la leczo z klopsikami
Tym razem coś lekkiego, zupa z gotowanymi klopsikami. Można podawać ją z ryżem lub pieczywem, choć ja zjadłam samą - jest wystarczająco sycąca.
Składniki:
- Cukinia - 1szt
- Cebula - 2szt
- Pomidor - 5szt (u mnie limy)
- Papryka 3szt (najlepiej w różnych kolorach)
- Koncentrat pomidorowy - 100g
- Przyprawy - pieprz, papryka wędzona, papryka, sos sojowy
- Cukier - 1 łyżeczka
- Ziele angielskie - 4, liść laurowy - 3
- Klopsy:
- Mięso mielone wieprzowe - 500g
- Jajko - 1szt
- Bułka tarta - 6 łyżek
- Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka
Cukinię obieramy, wydrążamy z pestek, kroimy w
kostkę. Pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w paseczki, a
cebulę w piórka.
Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Zalewamy wodą ponad poziom warzyw,
dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, koncentrat i wszystkie
przyprawy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
W tym czasie robimy klopsy:
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę i przyprawy. Mieszamy rękami i formujemy klopsiki. Z tej porcji wyszło mi 15 niedużych klopsów.
Klopsy wkładamy delikatnie do zupy i gotujemy około 15 minut.
Doprawiamy do smaku.
Do tego dania, oprócz zwykłego koncentratu, używałam kwaśno-korzennego przecieru pomidorowego z mojego przepisu:
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz