Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sernik na zimno z mirabelkami (ciasto z serków homogenizowanych)


Lekki biszkopt, słodka masa z serków homogenizowanych i galaretka z kwaskowatymi mirabelkami. Idealne ciasto na ciepłe dni. Przepis na tortownicę 26cm.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • Mąka pszenna - 90g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Jajko - 4szt
  • Cukier - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Masa serkowa:
  • Serek bieluch naturalny - 2szt
  • Serek waniliowy (bieluch, danio albo inny) - 2szt
  • Galaretka (u mnie agrestowa) - 1szt
  • Żelatyna - 1 łyżka
  • Woda - 1 szklanka
  • Dodatkowo:
  • Mirabelki - 250g
  • Galaretka (u mnie winogronowa) - 1szt
  • Woda - 400ml

Biszkopt:
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z odrobiną cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na kremową masę. Do żółtek dodajemy przesiane mąki i proszek. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie, aby ciasto pozostało puszyste.

Wykładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Opcjonalnie można biszkopt nasączyć dowolnym sokiem lub likierem (w wersji dla dorosłych).

Po upieczeniu najlepiej zdjąć biszkopt z folii (lub papieru do pieczenia, ale tortownicę wyłożyć ponownie, aby masa z serków ani galaretka nie wypłynęła nam dołem.

Masa serkowa:
Wodę gotujemy i dodajemy do niej galaretkę i żelatynę. Mieszamy bardzo dokładnie. Powoli dodajemy do serków. Odstawiamy masę aby lekko stężała. Kiedy będzie już dość gęsta wykładamy ją na biszkopt. Na masę układamy połówki mirabelek i lekko dociskamy.


 Drugą galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale w 400ml wody. Odstawiamy do stężenia. Kiedy będzie już wystarczająco gęsta wylewamy na ciasto. Galaretka nie może być lejąca, aby nie wypłynęła bokami.

Ciasto podajemy po schłodzeniu.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty