Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Sernik na zimno z mirabelkami (ciasto z serków homogenizowanych)
Lekki biszkopt, słodka masa z serków homogenizowanych i galaretka z kwaskowatymi mirabelkami. Idealne ciasto na ciepłe dni. Przepis na tortownicę 26cm.
Składniki:
- Biszkopt:
- Mąka pszenna - 90g
- Mąka ziemniaczana - 40g
- Jajko - 4szt
- Cukier - 80g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Masa serkowa:
- Serek bieluch naturalny - 2szt
- Serek waniliowy (bieluch, danio albo inny) - 2szt
- Galaretka (u mnie agrestowa) - 1szt
- Żelatyna - 1 łyżka
- Woda - 1 szklanka
- Dodatkowo:
- Mirabelki - 250g
- Galaretka (u mnie winogronowa) - 1szt
- Woda - 400ml
Biszkopt:
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z odrobiną cukru. Żółtka ucieramy z
pozostałym cukrem na kremową masę. Do żółtek dodajemy przesiane mąki i
proszek. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy
delikatnie, aby ciasto pozostało puszyste.
Wykładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Opcjonalnie można biszkopt nasączyć dowolnym sokiem lub likierem (w wersji dla dorosłych).
Po upieczeniu najlepiej zdjąć biszkopt z folii (lub papieru do
pieczenia, ale tortownicę wyłożyć ponownie, aby masa z serków ani
galaretka nie wypłynęła nam dołem.
Masa serkowa:
Wodę gotujemy i dodajemy do niej galaretkę i żelatynę. Mieszamy bardzo
dokładnie. Powoli dodajemy do serków. Odstawiamy masę aby lekko stężała.
Kiedy będzie już dość gęsta wykładamy ją na biszkopt. Na masę układamy
połówki mirabelek i lekko dociskamy.
Drugą galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale w 400ml wody. Odstawiamy do stężenia. Kiedy będzie już wystarczająco gęsta wylewamy na ciasto. Galaretka nie może być lejąca, aby nie wypłynęła bokami.
Ciasto podajemy po schłodzeniu.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz