Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sernik na zimno z mirabelkami (ciasto z serków homogenizowanych)


Lekki biszkopt, słodka masa z serków homogenizowanych i galaretka z kwaskowatymi mirabelkami. Idealne ciasto na ciepłe dni. Przepis na tortownicę 26cm.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • Mąka pszenna - 90g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Jajko - 4szt
  • Cukier - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Masa serkowa:
  • Serek bieluch naturalny - 2szt
  • Serek waniliowy (bieluch, danio albo inny) - 2szt
  • Galaretka (u mnie agrestowa) - 1szt
  • Żelatyna - 1 łyżka
  • Woda - 1 szklanka
  • Dodatkowo:
  • Mirabelki - 250g
  • Galaretka (u mnie winogronowa) - 1szt
  • Woda - 400ml

Biszkopt:
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z odrobiną cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na kremową masę. Do żółtek dodajemy przesiane mąki i proszek. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie, aby ciasto pozostało puszyste.

Wykładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Opcjonalnie można biszkopt nasączyć dowolnym sokiem lub likierem (w wersji dla dorosłych).

Po upieczeniu najlepiej zdjąć biszkopt z folii (lub papieru do pieczenia, ale tortownicę wyłożyć ponownie, aby masa z serków ani galaretka nie wypłynęła nam dołem.

Masa serkowa:
Wodę gotujemy i dodajemy do niej galaretkę i żelatynę. Mieszamy bardzo dokładnie. Powoli dodajemy do serków. Odstawiamy masę aby lekko stężała. Kiedy będzie już dość gęsta wykładamy ją na biszkopt. Na masę układamy połówki mirabelek i lekko dociskamy.


 Drugą galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale w 400ml wody. Odstawiamy do stężenia. Kiedy będzie już wystarczająco gęsta wylewamy na ciasto. Galaretka nie może być lejąca, aby nie wypłynęła bokami.

Ciasto podajemy po schłodzeniu.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty