Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Sernik na zimno z mirabelkami (ciasto z serków homogenizowanych)
Lekki biszkopt, słodka masa z serków homogenizowanych i galaretka z kwaskowatymi mirabelkami. Idealne ciasto na ciepłe dni. Przepis na tortownicę 26cm.
Składniki:
- Biszkopt:
- Mąka pszenna - 90g
- Mąka ziemniaczana - 40g
- Jajko - 4szt
- Cukier - 80g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Masa serkowa:
- Serek bieluch naturalny - 2szt
- Serek waniliowy (bieluch, danio albo inny) - 2szt
- Galaretka (u mnie agrestowa) - 1szt
- Żelatyna - 1 łyżka
- Woda - 1 szklanka
- Dodatkowo:
- Mirabelki - 250g
- Galaretka (u mnie winogronowa) - 1szt
- Woda - 400ml
Biszkopt:
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z odrobiną cukru. Żółtka ucieramy z
pozostałym cukrem na kremową masę. Do żółtek dodajemy przesiane mąki i
proszek. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy
delikatnie, aby ciasto pozostało puszyste.
Wykładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Opcjonalnie można biszkopt nasączyć dowolnym sokiem lub likierem (w wersji dla dorosłych).
Po upieczeniu najlepiej zdjąć biszkopt z folii (lub papieru do
pieczenia, ale tortownicę wyłożyć ponownie, aby masa z serków ani
galaretka nie wypłynęła nam dołem.
Masa serkowa:
Wodę gotujemy i dodajemy do niej galaretkę i żelatynę. Mieszamy bardzo
dokładnie. Powoli dodajemy do serków. Odstawiamy masę aby lekko stężała.
Kiedy będzie już dość gęsta wykładamy ją na biszkopt. Na masę układamy
połówki mirabelek i lekko dociskamy.
Drugą galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale w 400ml wody. Odstawiamy do stężenia. Kiedy będzie już wystarczająco gęsta wylewamy na ciasto. Galaretka nie może być lejąca, aby nie wypłynęła bokami.
Ciasto podajemy po schłodzeniu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz