Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ciasto figa z makiem
Makowy biszkopt przekładany masą twarogowo - figową, udekorowany karmelizowanymi figami. Lekko słonawa masa z serków kanapkowych świetnie komponuje się ze słodkimi figami.
Składniki (na tortownicę 26cm):
- Biszkopt:
- Mąka pszenna - 90g
- Mąka ziemniaczana - 40g
- Jajka - 4szt
- Cukier - 80g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Mak - 50g
- Masa:
- Serek do smarowania śmietankowy - 300g
- Masło - 70g
- Cukier puder - 1 łyżka
- Dżem figowy - 200g
- Na górę:
- Dżem figowy - 100g
- Figi karmelizowane:
- Figi - 3 szt (u mnie były 2 i myślę, że to trochę za mało)
- Masło - 1 łyżeczka
- Cukier - 2 łyżki
Biszkopt:
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę z
odrobiną cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Do żółtek dodajemy
przesiane mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajmy pianę z białek
i mak, mieszamy delikatnie łyżką.
Wykładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Po ostudzeniu kroimy na pół.
Masa:
Ciepłe masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy serki kanapkowe i dżem figowy i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Figi karmelizowane:
Na patelni podgrzewamy masło. Gdy się rozpuści rozsypujemy równomiernie
łyżkę cukru. Układamy figi pokrojone w plastry (nie mogą być zbyt
cienkie) i posypujemy resztą cukru. Kiedy nabiorą ładnego koloru
obracamy na drugą stronę. Uwaga! Plasterki są bardzo delikatne, więc
trzeba to zrobić uważnie.
Dolny biszkopt smarujemy masą z serków i dżemu. Kładziemy górny
biszkopt, smarujemy go dżemem figowym i układamy jeszcze ciepłe
karmelizowane figi.
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz