Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Ciasto figa z makiem


Makowy biszkopt przekładany masą twarogowo - figową, udekorowany karmelizowanymi figami. Lekko słonawa masa z serków kanapkowych świetnie komponuje się ze słodkimi figami.

 

Składniki (na tortownicę 26cm):

  • Biszkopt:
  • Mąka pszenna - 90g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Jajka - 4szt
  • Cukier - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mak - 50g
  • Masa:
  • Serek do smarowania śmietankowy - 300g
  • Masło - 70g
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Dżem figowy - 200g
  • Na górę:
  • Dżem figowy - 100g
  • Figi karmelizowane:
  • Figi - 3 szt (u mnie były 2 i myślę, że to trochę za mało)
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Cukier - 2 łyżki

 

Biszkopt: 

Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Do żółtek dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajmy pianę z białek i mak, mieszamy delikatnie łyżką.

Wykładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Po ostudzeniu kroimy na pół.

Masa:
Ciepłe masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy serki kanapkowe i dżem figowy i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Figi karmelizowane:
Na patelni podgrzewamy masło. Gdy się rozpuści rozsypujemy równomiernie łyżkę cukru. Układamy figi pokrojone w plastry (nie mogą być zbyt cienkie) i posypujemy resztą cukru. Kiedy nabiorą ładnego koloru obracamy na drugą stronę. Uwaga! Plasterki są bardzo delikatne, więc trzeba to zrobić uważnie.

Dolny biszkopt smarujemy masą z serków i dżemu. Kładziemy górny biszkopt, smarujemy go dżemem figowym i układamy jeszcze ciepłe karmelizowane figi.


Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty