Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Ciasto figa z makiem


Makowy biszkopt przekładany masą twarogowo - figową, udekorowany karmelizowanymi figami. Lekko słonawa masa z serków kanapkowych świetnie komponuje się ze słodkimi figami.

 

Składniki (na tortownicę 26cm):

  • Biszkopt:
  • Mąka pszenna - 90g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Jajka - 4szt
  • Cukier - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mak - 50g
  • Masa:
  • Serek do smarowania śmietankowy - 300g
  • Masło - 70g
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Dżem figowy - 200g
  • Na górę:
  • Dżem figowy - 100g
  • Figi karmelizowane:
  • Figi - 3 szt (u mnie były 2 i myślę, że to trochę za mało)
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Cukier - 2 łyżki

 

Biszkopt: 

Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Do żółtek dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajmy pianę z białek i mak, mieszamy delikatnie łyżką.

Wykładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Po ostudzeniu kroimy na pół.

Masa:
Ciepłe masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy serki kanapkowe i dżem figowy i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Figi karmelizowane:
Na patelni podgrzewamy masło. Gdy się rozpuści rozsypujemy równomiernie łyżkę cukru. Układamy figi pokrojone w plastry (nie mogą być zbyt cienkie) i posypujemy resztą cukru. Kiedy nabiorą ładnego koloru obracamy na drugą stronę. Uwaga! Plasterki są bardzo delikatne, więc trzeba to zrobić uważnie.

Dolny biszkopt smarujemy masą z serków i dżemu. Kładziemy górny biszkopt, smarujemy go dżemem figowym i układamy jeszcze ciepłe karmelizowane figi.


Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty