Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Żeberka z warzywami pieczone w rękawie



Żeberka, ziemniaki, marchewka, kapusta, seler i pietruszka upieczone w jednym worku. Pyszne, soczyste i bardzo proste danie. To świetny pomysł na niedzielny obiad.

Składniki:

  • Żeberka - 1 kg
  • Ziemniaki - 4 szt
  • Kapusta biała - 1/4 główki
  • Cebula - 2szt
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler - 1/4szt
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Przyprawy:
  • Pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka,
  • przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie),
  • rozmaryn suszony, czosnek suszony, cebula suszona,
  • Liść laurowy - 3szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Pieprz ziarnisty - 5szt

Piekłam żeberka w całości, ale można je już przed pieczeniem pokroić na kawałki.

Ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiartki (ze skórą). Marchewkę, cebulę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę dzielimy na liście.

Warzywa mieszamy z sosem sojowym i przyprawami. Do rękawa do pieczenia wkładamy żeberka i obkładamy warzywami. Rękaw dokładanie zamykamy i pieczemy w 190 stopniach 90 minut. Jeśli macie większy kawałek żeberek należy przedłużyć pieczenie.  


Na ostatnie 10 minut pieczenia można rozciąć rękaw, aby mięso mocniej się przypiekło, ale nie jest to konieczne. Moje żeberka były lekko przypieczone na górze, miękkie i soczyste w środku. Warzywa były miękkie, ale pozostały w całości. 


  

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty