Żeberka, ziemniaki, marchewka, kapusta, seler i pietruszka upieczone w jednym worku. Pyszne, soczyste i bardzo proste danie. To świetny pomysł na niedzielny obiad.
Składniki:
-
Żeberka - 1 kg
-
Ziemniaki - 4 szt
-
Kapusta biała - 1/4 główki
-
Cebula - 2szt
-
Marchew - 1szt
-
Pietruszka - 1szt
-
Seler - 1/4szt
-
Sos sojowy - 2 łyżki
-
Przyprawy:
-
Pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka,
-
przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie),
-
rozmaryn suszony, czosnek suszony, cebula suszona,
-
Liść laurowy - 3szt
-
Ziele angielskie - 4szt
-
Pieprz ziarnisty - 5szt
Piekłam żeberka w całości, ale można je już przed pieczeniem pokroić na kawałki.
Ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiartki (ze skórą). Marchewkę, cebulę,
pietruszkę i seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę
dzielimy na liście.
Warzywa mieszamy z sosem sojowym i przyprawami. Do rękawa do pieczenia
wkładamy żeberka i obkładamy warzywami. Rękaw dokładanie zamykamy i
pieczemy w 190 stopniach 90 minut. Jeśli macie większy kawałek żeberek
należy przedłużyć pieczenie.
Na ostatnie 10 minut pieczenia można rozciąć
rękaw, aby mięso mocniej się przypiekło, ale nie jest to konieczne. Moje
żeberka były lekko przypieczone na górze, miękkie i soczyste w środku.
Warzywa były miękkie, ale pozostały w całości.
Komentarze
Prześlij komentarz