Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Czekoladowe cynamonki - drożdżówki czekoladowo-cynamonowe

Ślimaczki z ciasta drożdżowego z mleczną czekoladą, cynamonem i lukrem. 

Składniki na 16 bułeczek:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 330g (+do obsypania stolnicy)
  • Drożdże - 20g
  • Masło - 50g
  • Jajko - 1szt
  • Mleko - 100ml
  • Cukier - 30g
  • Sól - szczypta
  • Nadzienie:
  • Czekolada mleczna - 100g
  • Masło - 40g
  • Cynamon - 3 płaskie łyżeczki
  • Lukier:
  • Cukier puder - 4 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka 

 

Ciasto:
Mleko z masłem podgrzewamy do roztopienia się masła. Odstawiamy, aż przestygnie. Kiedy będzie lekko ciepłe dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, nie kleić się do rąk. Misę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Pod koniec wyrastania możemy przygotować czekoladę:
czekoladę kroimy w kostki i razem z masłem podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto w kształt prostokąta, na grubość ok 6mm, lekko podsypując mąką.
Na cieście rozprowadzamy czekoladę, posypujemy cynamonem i zawijamy dłuższy bok.

Powstały rulon kroimy bardzo ostrym nożem na 4 centymetrowe plasterki. Plastry odwracamy na bok i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 190 stopniach około 15 minut.


Drożdżówki zostawiamy do wystudzenia, a w tym czasie robimy lukier. Do cukru pudru dodajemy małymi porcjami sok z cytryny, cały czas szybko mieszając łyżką. Lukier powinien być lekko lejący.

Wystudzone drożdżówki polewamy lukrem.
Smacznego!


   


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty