Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Czekoladowe cynamonki - drożdżówki czekoladowo-cynamonowe
Składniki na 16 bułeczek:
- Ciasto:
- Mąka pszenna - 330g (+do obsypania stolnicy)
- Drożdże - 20g
- Masło - 50g
- Jajko - 1szt
- Mleko - 100ml
- Cukier - 30g
- Sól - szczypta
- Nadzienie:
- Czekolada mleczna - 100g
- Masło - 40g
- Cynamon - 3 płaskie łyżeczki
- Lukier:
- Cukier puder - 4 łyżki
- Sok z cytryny - 1 łyżka
Ciasto:
Mleko z masłem podgrzewamy do roztopienia się masła. Odstawiamy, aż
przestygnie. Kiedy będzie lekko ciepłe dodajemy drożdże, cukier i 1
łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę
składników i zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, nie kleić się do
rąk. Misę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w
ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Pod koniec wyrastania możemy przygotować czekoladę:
czekoladę kroimy w kostki i razem z masłem podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto w kształt prostokąta, na grubość ok 6mm, lekko podsypując mąką.
Na cieście rozprowadzamy czekoladę, posypujemy cynamonem i zawijamy dłuższy bok.
Powstały rulon kroimy bardzo ostrym nożem na 4 centymetrowe plasterki.
Plastry odwracamy na bok i układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia.
Pieczemy w 190 stopniach około 15 minut.
Drożdżówki zostawiamy do wystudzenia, a w tym czasie robimy lukier. Do cukru pudru dodajemy małymi porcjami sok z cytryny, cały czas szybko mieszając łyżką. Lukier powinien być lekko lejący.
Wystudzone drożdżówki polewamy lukrem.
Smacznego!
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz