Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Czekoladowe cynamonki - drożdżówki czekoladowo-cynamonowe

Ślimaczki z ciasta drożdżowego z mleczną czekoladą, cynamonem i lukrem. 

Składniki na 16 bułeczek:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 330g (+do obsypania stolnicy)
  • Drożdże - 20g
  • Masło - 50g
  • Jajko - 1szt
  • Mleko - 100ml
  • Cukier - 30g
  • Sól - szczypta
  • Nadzienie:
  • Czekolada mleczna - 100g
  • Masło - 40g
  • Cynamon - 3 płaskie łyżeczki
  • Lukier:
  • Cukier puder - 4 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka 

 

Ciasto:
Mleko z masłem podgrzewamy do roztopienia się masła. Odstawiamy, aż przestygnie. Kiedy będzie lekko ciepłe dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, nie kleić się do rąk. Misę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Pod koniec wyrastania możemy przygotować czekoladę:
czekoladę kroimy w kostki i razem z masłem podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto w kształt prostokąta, na grubość ok 6mm, lekko podsypując mąką.
Na cieście rozprowadzamy czekoladę, posypujemy cynamonem i zawijamy dłuższy bok.

Powstały rulon kroimy bardzo ostrym nożem na 4 centymetrowe plasterki. Plastry odwracamy na bok i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 190 stopniach około 15 minut.


Drożdżówki zostawiamy do wystudzenia, a w tym czasie robimy lukier. Do cukru pudru dodajemy małymi porcjami sok z cytryny, cały czas szybko mieszając łyżką. Lukier powinien być lekko lejący.

Wystudzone drożdżówki polewamy lukrem.
Smacznego!


   


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty