Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Czekoladowe cynamonki - drożdżówki czekoladowo-cynamonowe

Ślimaczki z ciasta drożdżowego z mleczną czekoladą, cynamonem i lukrem. 

Składniki na 16 bułeczek:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 330g (+do obsypania stolnicy)
  • Drożdże - 20g
  • Masło - 50g
  • Jajko - 1szt
  • Mleko - 100ml
  • Cukier - 30g
  • Sól - szczypta
  • Nadzienie:
  • Czekolada mleczna - 100g
  • Masło - 40g
  • Cynamon - 3 płaskie łyżeczki
  • Lukier:
  • Cukier puder - 4 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka 

 

Ciasto:
Mleko z masłem podgrzewamy do roztopienia się masła. Odstawiamy, aż przestygnie. Kiedy będzie lekko ciepłe dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, nie kleić się do rąk. Misę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Pod koniec wyrastania możemy przygotować czekoladę:
czekoladę kroimy w kostki i razem z masłem podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto w kształt prostokąta, na grubość ok 6mm, lekko podsypując mąką.
Na cieście rozprowadzamy czekoladę, posypujemy cynamonem i zawijamy dłuższy bok.

Powstały rulon kroimy bardzo ostrym nożem na 4 centymetrowe plasterki. Plastry odwracamy na bok i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 190 stopniach około 15 minut.


Drożdżówki zostawiamy do wystudzenia, a w tym czasie robimy lukier. Do cukru pudru dodajemy małymi porcjami sok z cytryny, cały czas szybko mieszając łyżką. Lukier powinien być lekko lejący.

Wystudzone drożdżówki polewamy lukrem.
Smacznego!


   


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty