Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Syrop do kawy Pumpkin Spice Latte

Klasyka każdej Jesieniary (i Jesieniarza) czyli korzenno-dyniowy syrop do kawy. Słodki, bardzo aromatyczny i rozgrzewający - idealny na zimne dni. Składniki: Puree dyniowe - 120g (u mnie puree z dyni gotowanej na parze) Woda - 200ml Cukier - 100g Cynamon mielony - 2 łyżeczki Imbir mielony - 2 łyżeczki Kardamon mielony - 1 łyżeczka Cukier waniliowy - 2 łyżeczki Gałka muszkatołowa - szczypta Puree dyniowe, wodę, cukier i wszystkie przyprawy umieszczamy w garnku. Gotujemy na małym ogniu ok 10 minut od momentu wrzenia. Jeśli chcecie bardzo gęsty syrop wydłużcie gotowanie do 15, a nawet 20 minut.  Po ostudzeniu syrop przelewamy do słoiczka lub butelki i wkładamy do lodówki.  Syrop można spokojnie przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Pumpkin spice jest świetnym dodatkiem do kaw mlecznych. Jest bardzo słodki, więc 1 łyżeczka spokojnie wystarcza na dużą kawę.

Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami

Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami

Paluchy z ciasta drożdżowego z masłem czosnkowo-ziołowym. Paluchy są świetnym dodatkiem do sałatki lub zupy kremu.

Składniki:

  • Mąka - 170g (u mnie pszenna 100g i graham 70g)
  • Woda - 50ml
  • Drożdże - 10g
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Olej - 1 łyżka
  • Jajko - 1szt (do posmarowania)
  • Czarnuszka - 1-2 łyżki (do posypania)

Nadzienie:

  • Masło w temperaturze pokojowej - 50g
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Świeży tymianek - 4-5 gałązek
  • Świeży rozmaryn - 1 duża gałązka
  • Sól i pieprz - do smaku

Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Pozostawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Tak przygotowany zaczyn łączymy z pozostałą mąką, olejem i solą. Całość zagniatamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 40 minut. 

W czasie, kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy masło czosnkowo-ziołowe. Świeże zioła siekamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.

Ciepłe masło mieszamy z ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta i grubość około 5-6mm. Smarujemy masłem pozostawiając jeden bok.

Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami

Ciasto składamy na pół, lekko wałkujemy, aby się skleiło.

Kroimy w paski i zawijamy w spirale.

Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcie na kolejne 15 minut.

Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. W trakcie pieczenia, część masła wypłynie, ale wsiąknie ponownie w ciasto.

Paluchy pozostawiamy do ostudzenia.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty