Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami

Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami

Paluchy z ciasta drożdżowego z masłem czosnkowo-ziołowym. Paluchy są świetnym dodatkiem do sałatki lub zupy kremu.

Składniki:

  • Mąka - 170g (u mnie pszenna 100g i graham 70g)
  • Woda - 50ml
  • Drożdże - 10g
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Olej - 1 łyżka
  • Jajko - 1szt (do posmarowania)
  • Czarnuszka - 1-2 łyżki (do posypania)

Nadzienie:

  • Masło w temperaturze pokojowej - 50g
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Świeży tymianek - 4-5 gałązek
  • Świeży rozmaryn - 1 duża gałązka
  • Sól i pieprz - do smaku

Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Pozostawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Tak przygotowany zaczyn łączymy z pozostałą mąką, olejem i solą. Całość zagniatamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 40 minut. 

W czasie, kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy masło czosnkowo-ziołowe. Świeże zioła siekamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.

Ciepłe masło mieszamy z ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta i grubość około 5-6mm. Smarujemy masłem pozostawiając jeden bok.

Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami

Ciasto składamy na pół, lekko wałkujemy, aby się skleiło.

Kroimy w paski i zawijamy w spirale.

Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcie na kolejne 15 minut.

Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. W trakcie pieczenia, część masła wypłynie, ale wsiąknie ponownie w ciasto.

Paluchy pozostawiamy do ostudzenia.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty