Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami
Paluchy z ciasta drożdżowego z masłem czosnkowo-ziołowym. Paluchy są świetnym dodatkiem do sałatki lub zupy kremu.
Składniki:
- Mąka - 170g (u mnie pszenna 100g i graham 70g)
- Woda - 50ml
- Drożdże - 10g
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Sól - szczypta
- Olej - 1 łyżka
- Jajko - 1szt (do posmarowania)
- Czarnuszka - 1-2 łyżki (do posypania)
Nadzienie:
- Masło w temperaturze pokojowej - 50g
- Czosnek - 4 ząbki
- Świeży tymianek - 4-5 gałązek
- Świeży rozmaryn - 1 duża gałązka
- Sól i pieprz - do smaku
Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Pozostawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Tak przygotowany zaczyn łączymy z pozostałą mąką, olejem i solą. Całość zagniatamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 40 minut.
W czasie, kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy masło czosnkowo-ziołowe. Świeże zioła siekamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.
Ciepłe masło mieszamy z ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta i grubość około 5-6mm. Smarujemy masłem pozostawiając jeden bok.
Ciasto składamy na pół, lekko wałkujemy, aby się skleiło.
Kroimy w paski i zawijamy w spirale.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcie na kolejne 15 minut.
Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. W trakcie pieczenia, część masła wypłynie, ale wsiąknie ponownie w ciasto.
Paluchy pozostawiamy do ostudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz