Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami

Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami

Paluchy z ciasta drożdżowego z masłem czosnkowo-ziołowym. Paluchy są świetnym dodatkiem do sałatki lub zupy kremu.

Składniki:

  • Mąka - 170g (u mnie pszenna 100g i graham 70g)
  • Woda - 50ml
  • Drożdże - 10g
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Olej - 1 łyżka
  • Jajko - 1szt (do posmarowania)
  • Czarnuszka - 1-2 łyżki (do posypania)

Nadzienie:

  • Masło w temperaturze pokojowej - 50g
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Świeży tymianek - 4-5 gałązek
  • Świeży rozmaryn - 1 duża gałązka
  • Sól i pieprz - do smaku

Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Pozostawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Tak przygotowany zaczyn łączymy z pozostałą mąką, olejem i solą. Całość zagniatamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 40 minut. 

W czasie, kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy masło czosnkowo-ziołowe. Świeże zioła siekamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.

Ciepłe masło mieszamy z ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta i grubość około 5-6mm. Smarujemy masłem pozostawiając jeden bok.

Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami

Ciasto składamy na pół, lekko wałkujemy, aby się skleiło.

Kroimy w paski i zawijamy w spirale.

Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcie na kolejne 15 minut.

Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. W trakcie pieczenia, część masła wypłynie, ale wsiąknie ponownie w ciasto.

Paluchy pozostawiamy do ostudzenia.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty