Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z gruszką fetą i grnatem

Sałatka z gruszką fetą i grnatem

Sałatka warzywno-owocowa - lekka, świeża i kolorowa. Granat nadaje lekkiej cierpkości i chrupkości. Sałatka świetnie sprawdzi się jako pudełkowy lunch do pracy.

Składniki:

  • Sałata lodowa - 4 liście
  • Pomidor - 2szt średnie
  • Pomidory suszone krojone w oleju - 1 łyżka
  • Gruszka - 1szt
  • Granat - pestki z 1/2 owocu
  • Ser feta - 100g

Sos:

  • Oliwa lub olej - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypta
  • Suszony tymianek - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona - 1/4 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku


Liście sałaty kroimy lub rwiemy. Pomidory kroimy w cząstki, gruszkę w plasterki. Łączymy sałatę, gruszkę, pomidory świeże i suszone.

Składniki sosu dobrze mieszamy. Dodajemy do warzyw i owoców.

Na talerzach układamy porcje sałatki, na niej pokrojony w kostkę ser feta, całość posypujemy pestkami granatu. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty