Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z gruszką fetą i grnatem

Sałatka z gruszką fetą i grnatem

Sałatka warzywno-owocowa - lekka, świeża i kolorowa. Granat nadaje lekkiej cierpkości i chrupkości. Sałatka świetnie sprawdzi się jako pudełkowy lunch do pracy.

Składniki:

  • Sałata lodowa - 4 liście
  • Pomidor - 2szt średnie
  • Pomidory suszone krojone w oleju - 1 łyżka
  • Gruszka - 1szt
  • Granat - pestki z 1/2 owocu
  • Ser feta - 100g

Sos:

  • Oliwa lub olej - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypta
  • Suszony tymianek - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona - 1/4 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku


Liście sałaty kroimy lub rwiemy. Pomidory kroimy w cząstki, gruszkę w plasterki. Łączymy sałatę, gruszkę, pomidory świeże i suszone.

Składniki sosu dobrze mieszamy. Dodajemy do warzyw i owoców.

Na talerzach układamy porcje sałatki, na niej pokrojony w kostkę ser feta, całość posypujemy pestkami granatu. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty