Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kakaowe naleśniki z mascarpone, amaretto i jagodami

Kakaowe naleśniki z mascarpone, amaretto i jagodami

Proste naleśniki z serem, dzięki kilku dodatkom zyskały niesamowity i zaskakujący smak! Tak podkręcone naleśniki zachwycą nawet bardzo wyrafinowane podniebienia.

Składniki:

Naleśniki:

  • Mąka pszenna - 240g
  • Mleko - 250ml
  • Jajko - 2szt
  • Woda - 200 ml
  • Sól - szczypta
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Kakao - 2 łyżki płaskie
  • Olej do smażenia

Nadzienie serowe:

  • Twaróg - 400g
  • Mascarpone - 3 łyżki
  • Likier amaretto - 2 łyżki (w wersji bezalkoholowej odrobina aromatu)
  • Cukier - ok. 2 łyżki (do smaku)

Dodatkowo:

  • Jagody w cukrze - 1 szklanka (w sezonie mogą być oczywiście świeże)


Mąkę, mleko, wodę, jajka, kakao, cukier i sól łączymy. Mieszamy całość (najlepiej trzepaczką), aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Odstawiamy na chwilę, a w tym czasie robimy farsz serowy.

Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy mascarpone, amaretto i cukier do smaku. Mieszamy dokładnie.

Patelnie smarujemy minimalną ilością oleju. Gdy się rozgrzeje wlewamy porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzamy po całej patelni. Kiedy się zarumieni z jednej strony obracamy i smażymy z drugiej strony także do zarumienienia. Usmażone naleśniki odkładamy. 

Na każdy naleśnik nakładamy porcję twarogu, rozsmarowujemy. Naleśniki rolujemy lub składamy w trójkąty. Przed podaniem dekorujemy sporą łyżką jagód.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty