Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Kakaowe naleśniki z mascarpone, amaretto i jagodami
Proste naleśniki z serem, dzięki kilku dodatkom zyskały niesamowity i zaskakujący smak! Tak podkręcone naleśniki zachwycą nawet bardzo wyrafinowane podniebienia.
Składniki:
Naleśniki:
- Mąka pszenna - 240g
- Mleko - 250ml
- Jajko - 2szt
- Woda - 200 ml
- Sól - szczypta
- Cukier - 1 łyżeczka
- Kakao - 2 łyżki płaskie
- Olej do smażenia
Nadzienie serowe:
- Twaróg - 400g
- Mascarpone - 3 łyżki
- Likier amaretto - 2 łyżki (w wersji bezalkoholowej odrobina aromatu)
- Cukier - ok. 2 łyżki (do smaku)
Dodatkowo:
- Jagody w cukrze - 1 szklanka (w sezonie mogą być oczywiście świeże)
Mąkę, mleko, wodę, jajka, kakao, cukier i sól łączymy. Mieszamy całość (najlepiej trzepaczką), aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Odstawiamy na chwilę, a w tym czasie robimy farsz serowy.
Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy mascarpone, amaretto i cukier do smaku. Mieszamy dokładnie.
Patelnie smarujemy minimalną ilością oleju. Gdy się rozgrzeje wlewamy porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzamy po całej patelni. Kiedy się zarumieni z jednej strony obracamy i smażymy z drugiej strony także do zarumienienia. Usmażone naleśniki odkładamy.
Na każdy naleśnik nakładamy porcję twarogu, rozsmarowujemy. Naleśniki rolujemy lub składamy w trójkąty. Przed podaniem dekorujemy sporą łyżką jagód.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz