Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kakaowe naleśniki z mascarpone, amaretto i jagodami

Kakaowe naleśniki z mascarpone, amaretto i jagodami

Proste naleśniki z serem, dzięki kilku dodatkom zyskały niesamowity i zaskakujący smak! Tak podkręcone naleśniki zachwycą nawet bardzo wyrafinowane podniebienia.

Składniki:

Naleśniki:

  • Mąka pszenna - 240g
  • Mleko - 250ml
  • Jajko - 2szt
  • Woda - 200 ml
  • Sól - szczypta
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Kakao - 2 łyżki płaskie
  • Olej do smażenia

Nadzienie serowe:

  • Twaróg - 400g
  • Mascarpone - 3 łyżki
  • Likier amaretto - 2 łyżki (w wersji bezalkoholowej odrobina aromatu)
  • Cukier - ok. 2 łyżki (do smaku)

Dodatkowo:

  • Jagody w cukrze - 1 szklanka (w sezonie mogą być oczywiście świeże)


Mąkę, mleko, wodę, jajka, kakao, cukier i sól łączymy. Mieszamy całość (najlepiej trzepaczką), aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Odstawiamy na chwilę, a w tym czasie robimy farsz serowy.

Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy mascarpone, amaretto i cukier do smaku. Mieszamy dokładnie.

Patelnie smarujemy minimalną ilością oleju. Gdy się rozgrzeje wlewamy porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzamy po całej patelni. Kiedy się zarumieni z jednej strony obracamy i smażymy z drugiej strony także do zarumienienia. Usmażone naleśniki odkładamy. 

Na każdy naleśnik nakładamy porcję twarogu, rozsmarowujemy. Naleśniki rolujemy lub składamy w trójkąty. Przed podaniem dekorujemy sporą łyżką jagód.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty