Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Kakaowe naleśniki z mascarpone, amaretto i jagodami

Kakaowe naleśniki z mascarpone, amaretto i jagodami

Proste naleśniki z serem, dzięki kilku dodatkom zyskały niesamowity i zaskakujący smak! Tak podkręcone naleśniki zachwycą nawet bardzo wyrafinowane podniebienia.

Składniki:

Naleśniki:

  • Mąka pszenna - 240g
  • Mleko - 250ml
  • Jajko - 2szt
  • Woda - 200 ml
  • Sól - szczypta
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Kakao - 2 łyżki płaskie
  • Olej do smażenia

Nadzienie serowe:

  • Twaróg - 400g
  • Mascarpone - 3 łyżki
  • Likier amaretto - 2 łyżki (w wersji bezalkoholowej odrobina aromatu)
  • Cukier - ok. 2 łyżki (do smaku)

Dodatkowo:

  • Jagody w cukrze - 1 szklanka (w sezonie mogą być oczywiście świeże)


Mąkę, mleko, wodę, jajka, kakao, cukier i sól łączymy. Mieszamy całość (najlepiej trzepaczką), aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Odstawiamy na chwilę, a w tym czasie robimy farsz serowy.

Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy mascarpone, amaretto i cukier do smaku. Mieszamy dokładnie.

Patelnie smarujemy minimalną ilością oleju. Gdy się rozgrzeje wlewamy porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzamy po całej patelni. Kiedy się zarumieni z jednej strony obracamy i smażymy z drugiej strony także do zarumienienia. Usmażone naleśniki odkładamy. 

Na każdy naleśnik nakładamy porcję twarogu, rozsmarowujemy. Naleśniki rolujemy lub składamy w trójkąty. Przed podaniem dekorujemy sporą łyżką jagód.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty