Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Rozgrzewający napój na przeziębienie

Rozgrzewający napój na przeziębienie

Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetny domowy sposób na pierwsze objawy przeziębienia. Można także spożywać go profilaktycznie w jesienno-zimowym okresie.

Składniki:

  • Woda ciepła (max 40 stopni) - 1 litr
  • Limonka - 1szt
  • Sok z imbiru - 2 łyżki (lub korzeń świeży ok 5cm)
  • Pyłek pszczeli - 2 łyżki
  • Anyż - 4 gwiazdki
  • Kardamon suszony całe ziarno - 1 łyżeczka
  • Goździki - 1 łyżeczka
  • Słodzidło do smaku - u mnie stewia, ale może być miód

Limonki sparzamy, kroimy na plasterki lub cząstki. Do dzbanka wkładamy limonki, pyłek pszczeli, sok z imbiru lub obrany i drobno pokrojony imbir, kardamon, goździki i anyż. Całość zalewamy ciepłą wodą w temperaturze do 40 stopni. Odstawiamy na co najmniej pół godziny. Można przygotować napar rano i cały dzień pić po trochę. 

Przed podaniem napój podgrzewamy lekko (znów nie przekraczając 40 stopni) lub dodajemy do niego trochę ciepłej wody. Dosładzamy do smaku.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty