Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Parówki w cieście krucho-drożdżowym
Domowe hot dogi w najlepszym wydaniu. Parówki z sosem pomidorowym i warzywami zapiekane w cieście krucho-drożdżowym. Sprawdzą się jako przekąska do pracy lub na wycieczkę. Jeśli przygotujecie kąski z mniejszych kawałków parówek, będą świetną zakąską na imprezie.
Składniki na 5szt:
Ciasto krucho-drożdżowe:
- Mąka pszenna - 250g
- Masło zimne - 70g
- Jajko - 1szt
- Drożdże suche - 4g
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Jogurt naturalny - 50ml
- Woda zimna - 1-2 łyżki
Dodatkowo:
- Jajko - 1szt do posmarowania
- Mak - do posypania
Sos pomidorowy:
- Cebula - 2szt średnie
- Olej - 1 łyżeczka
- Passata pomidorowa - 300ml (u mnie domowy przecier)
- Cukier - szczypta
- Ocet - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz do smaku
Wkład:
- Parówki - 5szt
- Ogórek kiszony - 2-3szt
- Papryczka ostra marynowana - 2-3szt
- Ser - 5 małych plasterków
Zaczynamy od sosu.
Cebule kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju, aż będą szkliste. Dodajemy passatę pomidorową, ocet, cukier, sól i pieprz. Smażymy, bez pokrywki, aż sos zgęstnieje.
Odstawiamy do ostudzenia.
Ogórki i papryczki kroimy w paski.
Zimne masło ścieramy na tarce. Łączymy z mąką, jajkiem, suchymi drożdżami, solą, cukrem i jogurtem. Zagniatamy, w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto powinno być zwarte.
Ciasto dzielimy na 5 części. Każdą rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką. Placki ciasta smarujemy sosem, na nim układamy parówkę, ogórka kiszonej=go, papryczkę i plasterek żółtego sera.
Zawijamy, zaczynając od boków, później górę i dół. Lekko dociskamy, aby ciasto się skleiło.
Tak przygotowane zawiniątka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
Takie domowe hot dogi są pyszne i na ciepło i na zimno.
Komentarze
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Bardzo pomysłowe danie. Pozdrawiam ❤️
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń