Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Parówki w cieście krucho-drożdżowym

Parówki w cieście krucho-drożdżowym

Domowe hot dogi w najlepszym wydaniu. Parówki z sosem pomidorowym i warzywami zapiekane w cieście krucho-drożdżowym. Sprawdzą się jako przekąska do pracy lub na wycieczkę. Jeśli przygotujecie kąski z mniejszych kawałków parówek, będą świetną zakąską na imprezie.

Składniki na 5szt:

Ciasto krucho-drożdżowe:

  • Mąka pszenna - 250g
  • Masło zimne - 70g
  • Jajko - 1szt
  • Drożdże suche - 4g
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Jogurt naturalny - 50ml
  • Woda zimna - 1-2 łyżki

Dodatkowo:

  • Jajko - 1szt do posmarowania
  • Mak - do posypania

Sos pomidorowy:

  • Cebula - 2szt średnie
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Passata pomidorowa - 300ml (u mnie domowy przecier)
  • Cukier - szczypta
  • Ocet - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku

Wkład:

  • Parówki - 5szt
  • Ogórek kiszony - 2-3szt
  • Papryczka ostra marynowana - 2-3szt
  • Ser - 5 małych plasterków


Zaczynamy od sosu.

Cebule kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju, aż będą szkliste. Dodajemy passatę pomidorową, ocet, cukier, sól i pieprz. Smażymy, bez pokrywki, aż sos zgęstnieje. 

Odstawiamy do ostudzenia.

Ogórki i papryczki kroimy w paski.


Zimne masło ścieramy na tarce. Łączymy z mąką, jajkiem, suchymi drożdżami, solą, cukrem i jogurtem. Zagniatamy, w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto powinno być zwarte.


Ciasto dzielimy na 5 części. Każdą rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką. Placki ciasta smarujemy sosem, na nim układamy parówkę, ogórka kiszonej=go, papryczkę i plasterek żółtego sera. 

Zawijamy, zaczynając od boków, później górę i dół. Lekko dociskamy, aby ciasto się skleiło.

Parówki w cieście krucho-drożdżowym

Tak przygotowane zawiniątka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. 

Parówki w cieście krucho-drożdżowym

Takie domowe hot dogi są pyszne i na ciepło i na zimno.

Parówki w cieście krucho-drożdżowym


 



Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty