Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Syrop do kawy Pumpkin Spice Latte

Syrop do kawy Pumpkin Spice Latte

Klasyka każdej Jesieniary (i Jesieniarza) czyli korzenno-dyniowy syrop do kawy. Słodki, bardzo aromatyczny i rozgrzewający - idealny na zimne dni.

Składniki:

  • Puree dyniowe - 120g (u mnie puree z dyni gotowanej na parze)
  • Woda - 200ml
  • Cukier - 100g
  • Cynamon mielony - 2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 2 łyżeczki
  • Kardamon mielony - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa - szczypta

Puree dyniowe, wodę, cukier i wszystkie przyprawy umieszczamy w garnku. Gotujemy na małym ogniu ok 10 minut od momentu wrzenia. Jeśli chcecie bardzo gęsty syrop wydłużcie gotowanie do 15, a nawet 20 minut. 

Po ostudzeniu syrop przelewamy do słoiczka lub butelki i wkładamy do lodówki. 

Syrop można spokojnie przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Pumpkin spice jest świetnym dodatkiem do kaw mlecznych. Jest bardzo słodki, więc 1 łyżeczka spokojnie wystarcza na dużą kawę.

Syrop do kawy Pumpkin Spice Latte



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty