Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Syrop do kawy Pumpkin Spice Latte

Syrop do kawy Pumpkin Spice Latte

Klasyka każdej Jesieniary (i Jesieniarza) czyli korzenno-dyniowy syrop do kawy. Słodki, bardzo aromatyczny i rozgrzewający - idealny na zimne dni.

Składniki:

  • Puree dyniowe - 120g (u mnie puree z dyni gotowanej na parze)
  • Woda - 200ml
  • Cukier - 100g
  • Cynamon mielony - 2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 2 łyżeczki
  • Kardamon mielony - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa - szczypta

Puree dyniowe, wodę, cukier i wszystkie przyprawy umieszczamy w garnku. Gotujemy na małym ogniu ok 10 minut od momentu wrzenia. Jeśli chcecie bardzo gęsty syrop wydłużcie gotowanie do 15, a nawet 20 minut. 

Po ostudzeniu syrop przelewamy do słoiczka lub butelki i wkładamy do lodówki. 

Syrop można spokojnie przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Pumpkin spice jest świetnym dodatkiem do kaw mlecznych. Jest bardzo słodki, więc 1 łyżeczka spokojnie wystarcza na dużą kawę.

Syrop do kawy Pumpkin Spice Latte



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty