Syrop do kawy Pumpkin Spice Latte
Klasyka każdej Jesieniary (i Jesieniarza) czyli korzenno-dyniowy syrop do kawy. Słodki, bardzo aromatyczny i rozgrzewający - idealny na zimne dni.
Składniki:
- Puree dyniowe - 120g (u mnie puree z dyni gotowanej na parze)
- Woda - 200ml
- Cukier - 100g
- Cynamon mielony - 2 łyżeczki
- Imbir mielony - 2 łyżeczki
- Kardamon mielony - 1 łyżeczka
- Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa - szczypta
Puree dyniowe, wodę, cukier i wszystkie przyprawy umieszczamy w garnku. Gotujemy na małym ogniu ok 10 minut od momentu wrzenia. Jeśli chcecie bardzo gęsty syrop wydłużcie gotowanie do 15, a nawet 20 minut.
Po ostudzeniu syrop przelewamy do słoiczka lub butelki i wkładamy do lodówki.
Syrop można spokojnie przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Pumpkin spice jest świetnym dodatkiem do kaw mlecznych. Jest bardzo słodki, więc 1 łyżeczka spokojnie wystarcza na dużą kawę.
Komentarze
Prześlij komentarz