Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Odwrócone ciasto z orzechami w karmelu
Delikatne ciasto z chrupiącą warstwą orzechów włoskich w karmelu. Jest proste, a wygląda i smakuje rewelacyjnie.
Składniki:
Ciasto:
- Mąka pszenna - 300g
- Mąka ziemniaczana - 70g
- Jajka - 3szt
- Cukier - 140g
- Cukier waniliowy - 1 łyżka
- Jogurt - 150g
- Olej - 90ml
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Karmel z orzechami:
- Cukier - 100g
- Masło - 40g
- Śmietanka kremówka - 50ml
- Orzechy włoskie - 100g
Potrzebna będzie też forma keksowa.
Rozpoczynamy od zrobienia ciasta. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z 1 łyżką cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy olej i dalej ucieramy. Potem dodajemy mąki, proszek i jogurt, miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Gotowe ciasto odstawiamy na czas zrobienia karmelu.
Orzechy siekamy.
Cukier wsypujemy na patelnię lub do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając silikonową łyżką (drewniana się nie nadaje). Cukier powinien się rozpuścić i mieć jasno brązowy kolor. Ważne aby go nie spalić, bo stanie się gorzki.
Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i nabierze koloru dodajemy masło i szybko mieszamy. Masło zatrzyma proces karmelizacji. Na końcu dodajemy śmietankę. Teraz karmel mocno się spieni - tak ma być. Dodajemy posiekane orzechy.
Karmel wlewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na to wykładamy przygotowane wcześniej ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do ostudzenia. Karmel powinien stwardnieć. Wtedy wyciągamy ciasto i obracamy. Po zupełnym ostudzeniu jest gotowe do jedzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz