Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Odwrócone ciasto z orzechami w karmelu

Odwrócone ciasto z orzechami w karmelu

Delikatne ciasto z chrupiącą warstwą orzechów włoskich w karmelu. Jest proste, a wygląda i smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka pszenna - 300g
  • Mąka ziemniaczana - 70g
  • Jajka - 3szt
  • Cukier - 140g
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Jogurt - 150g
  • Olej - 90ml
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Karmel z orzechami:

  • Cukier - 100g
  • Masło - 40g
  • Śmietanka kremówka - 50ml
  • Orzechy włoskie - 100g

Potrzebna będzie też forma keksowa.

Rozpoczynamy od zrobienia ciasta. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z 1 łyżką cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy olej i dalej ucieramy. Potem dodajemy mąki, proszek i jogurt, miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Gotowe ciasto odstawiamy na czas zrobienia karmelu.

Orzechy siekamy.

Cukier wsypujemy na patelnię lub do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając silikonową łyżką (drewniana się nie nadaje). Cukier powinien się rozpuścić i mieć jasno brązowy kolor. Ważne aby go nie spalić, bo stanie się gorzki.

Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i nabierze koloru dodajemy masło i szybko mieszamy. Masło zatrzyma proces karmelizacji. Na końcu dodajemy śmietankę. Teraz karmel mocno się spieni - tak ma być. Dodajemy posiekane orzechy. 

Karmel wlewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na to wykładamy przygotowane wcześniej ciasto.

Odwrócone ciasto z orzechami w karmelu

Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do ostudzenia. Karmel powinien stwardnieć. Wtedy wyciągamy ciasto i obracamy. Po zupełnym ostudzeniu jest gotowe do jedzenia.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty