Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Odwrócone ciasto z orzechami w karmelu

Odwrócone ciasto z orzechami w karmelu

Delikatne ciasto z chrupiącą warstwą orzechów włoskich w karmelu. Jest proste, a wygląda i smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka pszenna - 300g
  • Mąka ziemniaczana - 70g
  • Jajka - 3szt
  • Cukier - 140g
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Jogurt - 150g
  • Olej - 90ml
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Karmel z orzechami:

  • Cukier - 100g
  • Masło - 40g
  • Śmietanka kremówka - 50ml
  • Orzechy włoskie - 100g

Potrzebna będzie też forma keksowa.

Rozpoczynamy od zrobienia ciasta. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z 1 łyżką cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy olej i dalej ucieramy. Potem dodajemy mąki, proszek i jogurt, miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Gotowe ciasto odstawiamy na czas zrobienia karmelu.

Orzechy siekamy.

Cukier wsypujemy na patelnię lub do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając silikonową łyżką (drewniana się nie nadaje). Cukier powinien się rozpuścić i mieć jasno brązowy kolor. Ważne aby go nie spalić, bo stanie się gorzki.

Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i nabierze koloru dodajemy masło i szybko mieszamy. Masło zatrzyma proces karmelizacji. Na końcu dodajemy śmietankę. Teraz karmel mocno się spieni - tak ma być. Dodajemy posiekane orzechy. 

Karmel wlewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na to wykładamy przygotowane wcześniej ciasto.

Odwrócone ciasto z orzechami w karmelu

Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do ostudzenia. Karmel powinien stwardnieć. Wtedy wyciągamy ciasto i obracamy. Po zupełnym ostudzeniu jest gotowe do jedzenia.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty