Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser
Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.
Składniki:
- Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt
- Kolorowe owoce, u mnie:
- Granat - pestki z 1/2 owocu
- Ciemne winogrona - 1 garść
- Kaki - 1szt
- Gruszka - 1/2 szt
- Bita śmietana do dekoracji
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia.
W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.
Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz