Polecane

Curry z dynią, kalafiorem i cieciorką

Curry z dynią, kalafiorem i cieciorką

Kremowe, jesienne curry w wersji wegańskiej - z warzywami i tofu. Pikantne i dobrze doprawione, jest idealne na zimniejsze dni.

Składniki:

  • Dynia miąższ - 400g
  • Kalafior - 1/2 szt
  • Ciecierzyca gotowana - 200g
  • Tofu naturalne - 180g
  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Pasta curry (u mnie zielona) - 1 łyżka
  • Bulion - 200ml
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz i słodka papryka - do smaku

W garnku podgrzewamy bulion z mlekiem kokosowym, koncentratem i pastą curry. Dynię kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na różyczki - oba warzywa dodajemy do garnka. Gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy odcedzoną ciecierzycę i pokrojone w kostkę tofu. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut, często mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozpadać się. 

Doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z dodatkiem ryżu lub indyjskich chlebków, na przykład aloo paratha.


Komentarze

  1. Dzisiaj taki plugawy dzień... Pocieszamy się drożdżówkami, ale takie curry to dopiero by rozgrzało!
    P.S. Piękny rondel...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty