Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Curry z dynią, kalafiorem i cieciorką

Curry z dynią, kalafiorem i cieciorką

Kremowe, jesienne curry w wersji wegańskiej - z warzywami i tofu. Pikantne i dobrze doprawione, jest idealne na zimniejsze dni.

Składniki:

  • Dynia miąższ - 400g
  • Kalafior - 1/2 szt
  • Ciecierzyca gotowana - 200g
  • Tofu naturalne - 180g
  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Pasta curry (u mnie zielona) - 1 łyżka
  • Bulion - 200ml
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz i słodka papryka - do smaku

W garnku podgrzewamy bulion z mlekiem kokosowym, koncentratem i pastą curry. Dynię kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na różyczki - oba warzywa dodajemy do garnka. Gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy odcedzoną ciecierzycę i pokrojone w kostkę tofu. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut, często mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozpadać się. 

Doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z dodatkiem ryżu lub indyjskich chlebków, na przykład aloo paratha.


Komentarze

  1. Dzisiaj taki plugawy dzień... Pocieszamy się drożdżówkami, ale takie curry to dopiero by rozgrzało!
    P.S. Piękny rondel...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, curry faktycznie dobrze rozgrzewa! A garnek ze szmateksu ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty