Curry z dynią, kalafiorem i cieciorką
Kremowe, jesienne curry w wersji wegańskiej - z warzywami i tofu. Pikantne i dobrze doprawione, jest idealne na zimniejsze dni.
Składniki:
- Dynia miąższ - 400g
- Kalafior - 1/2 szt
- Ciecierzyca gotowana - 200g
- Tofu naturalne - 180g
- Mleko kokosowe - 200ml
- Pasta curry (u mnie zielona) - 1 łyżka
- Bulion - 200ml
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
- Sól, pieprz i słodka papryka - do smaku
W garnku podgrzewamy bulion z mlekiem kokosowym, koncentratem i pastą curry. Dynię kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na różyczki - oba warzywa dodajemy do garnka. Gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy odcedzoną ciecierzycę i pokrojone w kostkę tofu. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut, często mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozpadać się.
Doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z dodatkiem ryżu lub indyjskich chlebków, na przykład aloo paratha.
Dzisiaj taki plugawy dzień... Pocieszamy się drożdżówkami, ale takie curry to dopiero by rozgrzało!
OdpowiedzUsuńP.S. Piękny rondel...