Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Curry z dynią, kalafiorem i cieciorką

Curry z dynią, kalafiorem i cieciorką

Kremowe, jesienne curry w wersji wegańskiej - z warzywami i tofu. Pikantne i dobrze doprawione, jest idealne na zimniejsze dni.

Składniki:

  • Dynia miąższ - 400g
  • Kalafior - 1/2 szt
  • Ciecierzyca gotowana - 200g
  • Tofu naturalne - 180g
  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Pasta curry (u mnie zielona) - 1 łyżka
  • Bulion - 200ml
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz i słodka papryka - do smaku

W garnku podgrzewamy bulion z mlekiem kokosowym, koncentratem i pastą curry. Dynię kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na różyczki - oba warzywa dodajemy do garnka. Gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy odcedzoną ciecierzycę i pokrojone w kostkę tofu. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut, często mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozpadać się. 

Doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z dodatkiem ryżu lub indyjskich chlebków, na przykład aloo paratha.


Komentarze

  1. Dzisiaj taki plugawy dzień... Pocieszamy się drożdżówkami, ale takie curry to dopiero by rozgrzało!
    P.S. Piękny rondel...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, curry faktycznie dobrze rozgrzewa! A garnek ze szmateksu ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty