Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Aloo paratha - indyjskie chlebki z ziemniakami
Aloo paratha to jedna z moich ulubionych pozycji w indyjskich restauracjach. Płaskie chlebki z pikantnym nadzieniem ziemniaczanym. Są dość pracochłonne, ale warte każdej minuty pracy! Chlebki można zjeść samodzielnie lub jako dodatek do curry.
Składniki:
Ciasto:
- Mąka - 2 szklanki (w oryginalnym przepisie razowa, u mnie mix krupczatki i graham)
- Woda - niecała 1 szklanka
- Olej - 1 łyżka
- Sól - 1/2 łyżeczki
- + olej do smażenia
Farsz:
- Ziemniaki - 3szt nieduże
- Cebula - 1szt
- Olej - 1 łyżka
- Chilli mielone - 1/2 łyżeczki
- Kumin i kolendra mielona - po 1 łyżeczce
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie - świeża kolendra lub pietruszka
Przygotowujemy ciasto.
Mąkę mieszamy z solą i olejem. Dodajemy porcjami wodę i zagniatamy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Ciasto zostawiamy pod przykryciem na 30 minut, aby odpoczęło.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po lekkim ostudzeniu obieramy i przeciskamy przez praskę.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż do zarumienienia.
Do ziemniaków dodajemy cebulę i przyprawy (i opcjonalnie posiekaną kolendrę lub pietruszkę). Doprawiamy do smaku - farsz powinien być pikantny.
Ciasto i farsz dzielimy na 8-10 porcji. Kawałek ciasto formujemy w kulkę i rozwałkowujemy na placek wielkości dłoni.
Na cieście układamy kulkę z ostudzonej masy ziemniaczanej.
Zawijamy z farszem w środku. Rozwałkowujemy na płaski, duży placek
Placki smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron, aż do zarumienienia. Przed każdym następnym plackiem, ponownie natłuszczamy patelnię.
Placki są najlepsze na świeżo, jeszcze gorące.
Komentarze
Prześlij komentarz