Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Aloo paratha - indyjskie chlebki z ziemniakami

Aloo paratha - indyjskie chlebki z ziemniakami

Aloo paratha to jedna z moich ulubionych pozycji w indyjskich restauracjach. Płaskie chlebki z pikantnym nadzieniem ziemniaczanym. Są dość pracochłonne, ale warte każdej minuty pracy! Chlebki można zjeść samodzielnie lub jako dodatek do curry.

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka - 2 szklanki (w oryginalnym przepisie razowa, u mnie mix krupczatki i graham)
  • Woda - niecała 1 szklanka
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • + olej do smażenia

Farsz:

  • Ziemniaki - 3szt nieduże
  • Cebula - 1szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Chilli mielone - 1/2 łyżeczki
  • Kumin i kolendra mielona - po 1 łyżeczce
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie - świeża kolendra lub pietruszka


Przygotowujemy ciasto.

Mąkę mieszamy z solą i olejem. Dodajemy porcjami wodę i zagniatamy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. 

Ciasto zostawiamy pod przykryciem na 30 minut, aby odpoczęło.


Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po lekkim ostudzeniu obieramy i przeciskamy przez praskę.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż do zarumienienia. 

Do ziemniaków dodajemy cebulę i przyprawy (i opcjonalnie posiekaną kolendrę lub pietruszkę). Doprawiamy do smaku - farsz powinien być pikantny.


Ciasto i farsz dzielimy na 8-10 porcji. Kawałek ciasto formujemy w kulkę i rozwałkowujemy na placek wielkości dłoni.

Na cieście układamy kulkę z ostudzonej masy ziemniaczanej.

Aloo paratha - indyjskie chlebki z ziemniakami

Zawijamy z farszem w środku. Rozwałkowujemy na płaski, duży placek

Aloo paratha - indyjskie chlebki z ziemniakami

Placki smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron, aż do zarumienienia. Przed każdym następnym plackiem, ponownie natłuszczamy patelnię. 

Placki są najlepsze na świeżo, jeszcze gorące.

Aloo paratha - indyjskie chlebki z ziemniakami



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty