Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Aloo paratha - indyjskie chlebki z ziemniakami

Aloo paratha - indyjskie chlebki z ziemniakami

Aloo paratha to jedna z moich ulubionych pozycji w indyjskich restauracjach. Płaskie chlebki z pikantnym nadzieniem ziemniaczanym. Są dość pracochłonne, ale warte każdej minuty pracy! Chlebki można zjeść samodzielnie lub jako dodatek do curry.

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka - 2 szklanki (w oryginalnym przepisie razowa, u mnie mix krupczatki i graham)
  • Woda - niecała 1 szklanka
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • + olej do smażenia

Farsz:

  • Ziemniaki - 3szt nieduże
  • Cebula - 1szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Chilli mielone - 1/2 łyżeczki
  • Kumin i kolendra mielona - po 1 łyżeczce
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie - świeża kolendra lub pietruszka


Przygotowujemy ciasto.

Mąkę mieszamy z solą i olejem. Dodajemy porcjami wodę i zagniatamy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. 

Ciasto zostawiamy pod przykryciem na 30 minut, aby odpoczęło.


Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po lekkim ostudzeniu obieramy i przeciskamy przez praskę.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż do zarumienienia. 

Do ziemniaków dodajemy cebulę i przyprawy (i opcjonalnie posiekaną kolendrę lub pietruszkę). Doprawiamy do smaku - farsz powinien być pikantny.


Ciasto i farsz dzielimy na 8-10 porcji. Kawałek ciasto formujemy w kulkę i rozwałkowujemy na placek wielkości dłoni.

Na cieście układamy kulkę z ostudzonej masy ziemniaczanej.

Aloo paratha - indyjskie chlebki z ziemniakami

Zawijamy z farszem w środku. Rozwałkowujemy na płaski, duży placek

Aloo paratha - indyjskie chlebki z ziemniakami

Placki smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron, aż do zarumienienia. Przed każdym następnym plackiem, ponownie natłuszczamy patelnię. 

Placki są najlepsze na świeżo, jeszcze gorące.

Aloo paratha - indyjskie chlebki z ziemniakami



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty