Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Aloo paratha - indyjskie chlebki z ziemniakami

Aloo paratha - indyjskie chlebki z ziemniakami

Aloo paratha to jedna z moich ulubionych pozycji w indyjskich restauracjach. Płaskie chlebki z pikantnym nadzieniem ziemniaczanym. Są dość pracochłonne, ale warte każdej minuty pracy! Chlebki można zjeść samodzielnie lub jako dodatek do curry.

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka - 2 szklanki (w oryginalnym przepisie razowa, u mnie mix krupczatki i graham)
  • Woda - niecała 1 szklanka
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • + olej do smażenia

Farsz:

  • Ziemniaki - 3szt nieduże
  • Cebula - 1szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Chilli mielone - 1/2 łyżeczki
  • Kumin i kolendra mielona - po 1 łyżeczce
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie - świeża kolendra lub pietruszka


Przygotowujemy ciasto.

Mąkę mieszamy z solą i olejem. Dodajemy porcjami wodę i zagniatamy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. 

Ciasto zostawiamy pod przykryciem na 30 minut, aby odpoczęło.


Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po lekkim ostudzeniu obieramy i przeciskamy przez praskę.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż do zarumienienia. 

Do ziemniaków dodajemy cebulę i przyprawy (i opcjonalnie posiekaną kolendrę lub pietruszkę). Doprawiamy do smaku - farsz powinien być pikantny.


Ciasto i farsz dzielimy na 8-10 porcji. Kawałek ciasto formujemy w kulkę i rozwałkowujemy na placek wielkości dłoni.

Na cieście układamy kulkę z ostudzonej masy ziemniaczanej.

Aloo paratha - indyjskie chlebki z ziemniakami

Zawijamy z farszem w środku. Rozwałkowujemy na płaski, duży placek

Aloo paratha - indyjskie chlebki z ziemniakami

Placki smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron, aż do zarumienienia. Przed każdym następnym plackiem, ponownie natłuszczamy patelnię. 

Placki są najlepsze na świeżo, jeszcze gorące.

Aloo paratha - indyjskie chlebki z ziemniakami



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty