Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Aloo paratha - indyjskie chlebki z ziemniakami

Aloo paratha - indyjskie chlebki z ziemniakami

Aloo paratha to jedna z moich ulubionych pozycji w indyjskich restauracjach. Płaskie chlebki z pikantnym nadzieniem ziemniaczanym. Są dość pracochłonne, ale warte każdej minuty pracy! Chlebki można zjeść samodzielnie lub jako dodatek do curry.

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka - 2 szklanki (w oryginalnym przepisie razowa, u mnie mix krupczatki i graham)
  • Woda - niecała 1 szklanka
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • + olej do smażenia

Farsz:

  • Ziemniaki - 3szt nieduże
  • Cebula - 1szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Chilli mielone - 1/2 łyżeczki
  • Kumin i kolendra mielona - po 1 łyżeczce
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie - świeża kolendra lub pietruszka


Przygotowujemy ciasto.

Mąkę mieszamy z solą i olejem. Dodajemy porcjami wodę i zagniatamy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. 

Ciasto zostawiamy pod przykryciem na 30 minut, aby odpoczęło.


Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po lekkim ostudzeniu obieramy i przeciskamy przez praskę.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż do zarumienienia. 

Do ziemniaków dodajemy cebulę i przyprawy (i opcjonalnie posiekaną kolendrę lub pietruszkę). Doprawiamy do smaku - farsz powinien być pikantny.


Ciasto i farsz dzielimy na 8-10 porcji. Kawałek ciasto formujemy w kulkę i rozwałkowujemy na placek wielkości dłoni.

Na cieście układamy kulkę z ostudzonej masy ziemniaczanej.

Aloo paratha - indyjskie chlebki z ziemniakami

Zawijamy z farszem w środku. Rozwałkowujemy na płaski, duży placek

Aloo paratha - indyjskie chlebki z ziemniakami

Placki smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron, aż do zarumienienia. Przed każdym następnym plackiem, ponownie natłuszczamy patelnię. 

Placki są najlepsze na świeżo, jeszcze gorące.

Aloo paratha - indyjskie chlebki z ziemniakami



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty