Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Tajska zupa dyniowa z klopsikami

Tajska zupa dyniowa z klopsikami

Zupa dyniowa w orientalnej wersji z pastą tom yum i mleczkiem kokosowym, podana ze smażonymi klopsikami. Jest kwaśno-pikantna, kremowa, bardzo aromatyczna. Smakuje wyśmienicie i świetnie rozgrzewa w zimne dni.

Zupa:

  • Dynia - 400g
  • Kapusta biała - 200g
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Pasta tom yum - 1-2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki

  • Makaron sojowy - 200g
  • Czarny sezam - do posypania

Klopsiki:

  • Mięso mielone (u mnie z indyka) - 400g
  • Cebula - 1szt
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - ok 2-3 łyżki
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Kumin mielony - 1/2 łyżeczki
  • Olej do smażenia


Dynię obieramy, pozbywamy się pestek ze środka. Miąższ kroimy w grubszą kostkę. Kapustę również kroimy w grubą kostkę, marchew w plasterki, cebulę w kostkę, ząbki czosnku na mniejsze kawałki. Warzywa wkładamy do garnka zalewamy wodą (około 2 cm nad warzywa) i gotujemy do miękkości. 

Ugotowane warzywa rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe, pastę tom yum, koncentrat pomidorowy i cukier, dolewamy wody aby zupa miała odpowiadającą nam konsystencję. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. W razie potrzeby doprawiamy, ale delikatnie, bo pasta tom yum jest słona, ostra i bardzo aromatyczna.


Klopsiki:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Mięso mieszamy z cebulą, jajkiem, bułką tartą. Na początku lepiej dać 2 łyżki bułki, a jeśli mięso jest zbyt luźne aby łatwo je formować, dodać jeszcze jedną łyżkę. Doprawiamy kuminem, solą i pieprzem. 

Z mięsa formujemy klopsiki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do miseczek nakładamy makaron, zalewamy zupą, wkładamy klopsiki i posypujemy całość czarnym sezamem.

Komentarze

  1. Ja nie przepadam za smakiem dyni, ale wiem, jakie to wartościowe warzywo. I myślę, że taka orientalna zupa to by mi podeszła, no i jeszcze te "klopciki"... w wyobraźni mam na nią "smaka"!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej zupie dynia faktycznie nie jest dominującym smakiem. Ale nadaje piękny kolor ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty