Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Syrop do kawy Pumpkin Spice Latte

Klasyka każdej Jesieniary (i Jesieniarza) czyli korzenno-dyniowy syrop do kawy. Słodki, bardzo aromatyczny i rozgrzewający - idealny na zimne dni. Składniki: Puree dyniowe - 120g (u mnie puree z dyni gotowanej na parze) Woda - 200ml Cukier - 100g Cynamon mielony - 2 łyżeczki Imbir mielony - 2 łyżeczki Kardamon mielony - 1 łyżeczka Cukier waniliowy - 2 łyżeczki Gałka muszkatołowa - szczypta Puree dyniowe, wodę, cukier i wszystkie przyprawy umieszczamy w garnku. Gotujemy na małym ogniu ok 10 minut od momentu wrzenia. Jeśli chcecie bardzo gęsty syrop wydłużcie gotowanie do 15, a nawet 20 minut.  Po ostudzeniu syrop przelewamy do słoiczka lub butelki i wkładamy do lodówki.  Syrop można spokojnie przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Pumpkin spice jest świetnym dodatkiem do kaw mlecznych. Jest bardzo słodki, więc 1 łyżeczka spokojnie wystarcza na dużą kawę.

Pęczotto z kurczakiem i rydzami

Pęczotto z kurczakiem i rydzami

Kasza pęczak z kurczakiem i rydzami w kremowym śmietanowym sosie. To proste danie, które zachwyca bogactwem smaku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis póki jeszcze trwa sezon!

Składniki:

  • Kurczak pierś lub mięso z udka - 400g
  • Rydze - 400g
  • Cebule - 3szt małe
  • Kasza pęczak - 200g
  • Olej - 2 łyżki
  • Bulion - 300ml
  • Ziele angielskie mielone - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz, chilli - do smaku
  • Suszony majeranek - 1 łyżeczka
  • Śmietanka 30% - 100ml

Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na oleju, aż do lekkiego zarumienienia. Dodajemy mięso z kurczaka pokrojone na nieduże kawałki. Smażymy 2-3 minuty. Dodajemy oczyszczone i i pokrojone rydze, smażymy znów kilka minut. Teraz dodajemy przepłukany pęczak i znów smażymy, często mieszając. Po 5 minutach zalewamy całość bulionem i doprawiamy mielonym zielem, solą, pieprzem, chilli i majerankiem. Gotujemy, aż kasza będzie miękka (około 15-20 minut). W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Na końcu dodajemy śmietankę i mieszamy. 

Pęczotto podajemy z surówką lub ogórkiem konserwowym.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty