Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pęczotto z kurczakiem i rydzami

Pęczotto z kurczakiem i rydzami

Kasza pęczak z kurczakiem i rydzami w kremowym śmietanowym sosie. To proste danie, które zachwyca bogactwem smaku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis póki jeszcze trwa sezon!

Składniki:

  • Kurczak pierś lub mięso z udka - 400g
  • Rydze - 400g
  • Cebule - 3szt małe
  • Kasza pęczak - 200g
  • Olej - 2 łyżki
  • Bulion - 300ml
  • Ziele angielskie mielone - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz, chilli - do smaku
  • Suszony majeranek - 1 łyżeczka
  • Śmietanka 30% - 100ml

Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na oleju, aż do lekkiego zarumienienia. Dodajemy mięso z kurczaka pokrojone na nieduże kawałki. Smażymy 2-3 minuty. Dodajemy oczyszczone i i pokrojone rydze, smażymy znów kilka minut. Teraz dodajemy przepłukany pęczak i znów smażymy, często mieszając. Po 5 minutach zalewamy całość bulionem i doprawiamy mielonym zielem, solą, pieprzem, chilli i majerankiem. Gotujemy, aż kasza będzie miękka (około 15-20 minut). W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Na końcu dodajemy śmietankę i mieszamy. 

Pęczotto podajemy z surówką lub ogórkiem konserwowym.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty