Syrop do kawy Pumpkin Spice Latte
Klasyka każdej Jesieniary (i Jesieniarza) czyli korzenno-dyniowy syrop do kawy. Słodki, bardzo aromatyczny i rozgrzewający - idealny na zimne dni. Składniki: Puree dyniowe - 120g (u mnie puree z dyni gotowanej na parze) Woda - 200ml Cukier - 100g Cynamon mielony - 2 łyżeczki Imbir mielony - 2 łyżeczki Kardamon mielony - 1 łyżeczka Cukier waniliowy - 2 łyżeczki Gałka muszkatołowa - szczypta Puree dyniowe, wodę, cukier i wszystkie przyprawy umieszczamy w garnku. Gotujemy na małym ogniu ok 10 minut od momentu wrzenia. Jeśli chcecie bardzo gęsty syrop wydłużcie gotowanie do 15, a nawet 20 minut. Po ostudzeniu syrop przelewamy do słoiczka lub butelki i wkładamy do lodówki. Syrop można spokojnie przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Pumpkin spice jest świetnym dodatkiem do kaw mlecznych. Jest bardzo słodki, więc 1 łyżeczka spokojnie wystarcza na dużą kawę.
Komentarze
Prześlij komentarz