Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Makaron z brokułem, pesto i burratą

Makaron z brokułem, pesto i burratą

Pyszne danie do zrobienia w pół godziny. Mocno ziołowy smak bazyliowego pesto świetnie komponuje się z delikatną i kremową burratą. Chrupkości nadają prażone ziarna słonecznika.

Składniki:

  • Makaron (u mnie razowe świderki) - 200g
  • Brokuł - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Chilli płatki - 1/2 łyżeczki
  • Olej - 1 łyżka
  • Pesto bazyliowe - 2 łyżki
  • Śmietanka 2-% - 2 łyżki
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Burrata - 2szt
  • Słonecznik - 3 łyżki

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy osobno 1 chochlę wody z gotowania makaronu.

Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumieni. Odstawiamy.

Brokuł kroimy na różyczki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. 

Na oleju smażymy czosnek z płatkami chilli przez minutę. Dodajemy różyczki brokuła i wodę z gotowania makaronu. Gotujemy, aż brokuł lekko zmięknie.

Teraz dodajemy pesto bazyliowe i śmietankę, mieszamy. Po chwili dodajemy ugotowany makaron i całość doprawiamy do smaku. Gotujemy kilka minut bez przykrycia, aż sos zgęstnieje.

Makaron rozkładamy na 4 talerze. Burraty kroimy na pół i na każdej porcji makaronu układamy połówkę sera. Całość posypujemy uprażonym słonecznikiem. Przed podaniem danie można udekorować świeżymi liśćmi bazylii.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty