Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Makaron z brokułem, pesto i burratą
Pyszne danie do zrobienia w pół godziny. Mocno ziołowy smak bazyliowego pesto świetnie komponuje się z delikatną i kremową burratą. Chrupkości nadają prażone ziarna słonecznika.
Składniki:
- Makaron (u mnie razowe świderki) - 200g
- Brokuł - 1szt
- Czosnek - 3 ząbki
- Chilli płatki - 1/2 łyżeczki
- Olej - 1 łyżka
- Pesto bazyliowe - 2 łyżki
- Śmietanka 2-% - 2 łyżki
- Sól, pieprz - do smaku
- Burrata - 2szt
- Słonecznik - 3 łyżki
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy osobno 1 chochlę wody z gotowania makaronu.
Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumieni. Odstawiamy.
Brokuł kroimy na różyczki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Na oleju smażymy czosnek z płatkami chilli przez minutę. Dodajemy różyczki brokuła i wodę z gotowania makaronu. Gotujemy, aż brokuł lekko zmięknie.
Teraz dodajemy pesto bazyliowe i śmietankę, mieszamy. Po chwili dodajemy ugotowany makaron i całość doprawiamy do smaku. Gotujemy kilka minut bez przykrycia, aż sos zgęstnieje.
Makaron rozkładamy na 4 talerze. Burraty kroimy na pół i na każdej porcji makaronu układamy połówkę sera. Całość posypujemy uprażonym słonecznikiem. Przed podaniem danie można udekorować świeżymi liśćmi bazylii.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz