Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Makaron z brokułem, pesto i burratą

Makaron z brokułem, pesto i burratą

Pyszne danie do zrobienia w pół godziny. Mocno ziołowy smak bazyliowego pesto świetnie komponuje się z delikatną i kremową burratą. Chrupkości nadają prażone ziarna słonecznika.

Składniki:

  • Makaron (u mnie razowe świderki) - 200g
  • Brokuł - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Chilli płatki - 1/2 łyżeczki
  • Olej - 1 łyżka
  • Pesto bazyliowe - 2 łyżki
  • Śmietanka 2-% - 2 łyżki
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Burrata - 2szt
  • Słonecznik - 3 łyżki

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy osobno 1 chochlę wody z gotowania makaronu.

Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumieni. Odstawiamy.

Brokuł kroimy na różyczki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. 

Na oleju smażymy czosnek z płatkami chilli przez minutę. Dodajemy różyczki brokuła i wodę z gotowania makaronu. Gotujemy, aż brokuł lekko zmięknie.

Teraz dodajemy pesto bazyliowe i śmietankę, mieszamy. Po chwili dodajemy ugotowany makaron i całość doprawiamy do smaku. Gotujemy kilka minut bez przykrycia, aż sos zgęstnieje.

Makaron rozkładamy na 4 talerze. Burraty kroimy na pół i na każdej porcji makaronu układamy połówkę sera. Całość posypujemy uprażonym słonecznikiem. Przed podaniem danie można udekorować świeżymi liśćmi bazylii.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty