Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Tajska zupa dyniowa z klopsikami

Tajska zupa dyniowa z klopsikami

Zupa dyniowa w orientalnej wersji z pastą tom yum i mleczkiem kokosowym, podana ze smażonymi klopsikami. Jest kwaśno-pikantna, kremowa, bardzo aromatyczna. Smakuje wyśmienicie i świetnie rozgrzewa w zimne dni.

Zupa:

  • Dynia - 400g
  • Kapusta biała - 200g
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Pasta tom yum - 1-2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki

  • Makaron sojowy - 200g
  • Czarny sezam - do posypania

Klopsiki:

  • Mięso mielone (u mnie z indyka) - 400g
  • Cebula - 1szt
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - ok 2-3 łyżki
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Kumin mielony - 1/2 łyżeczki
  • Olej do smażenia


Dynię obieramy, pozbywamy się pestek ze środka. Miąższ kroimy w grubszą kostkę. Kapustę również kroimy w grubą kostkę, marchew w plasterki, cebulę w kostkę, ząbki czosnku na mniejsze kawałki. Warzywa wkładamy do garnka zalewamy wodą (około 2 cm nad warzywa) i gotujemy do miękkości. 

Ugotowane warzywa rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe, pastę tom yum, koncentrat pomidorowy i cukier, dolewamy wody aby zupa miała odpowiadającą nam konsystencję. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. W razie potrzeby doprawiamy, ale delikatnie, bo pasta tom yum jest słona, ostra i bardzo aromatyczna.


Klopsiki:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Mięso mieszamy z cebulą, jajkiem, bułką tartą. Na początku lepiej dać 2 łyżki bułki, a jeśli mięso jest zbyt luźne aby łatwo je formować, dodać jeszcze jedną łyżkę. Doprawiamy kuminem, solą i pieprzem. 

Z mięsa formujemy klopsiki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do miseczek nakładamy makaron, zalewamy zupą, wkładamy klopsiki i posypujemy całość czarnym sezamem.

Komentarze

  1. Ja nie przepadam za smakiem dyni, ale wiem, jakie to wartościowe warzywo. I myślę, że taka orientalna zupa to by mi podeszła, no i jeszcze te "klopciki"... w wyobraźni mam na nią "smaka"!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej zupie dynia faktycznie nie jest dominującym smakiem. Ale nadaje piękny kolor ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty