Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Tajska zupa dyniowa z klopsikami
Zupa dyniowa w orientalnej wersji z pastą tom yum i mleczkiem kokosowym, podana ze smażonymi klopsikami. Jest kwaśno-pikantna, kremowa, bardzo aromatyczna. Smakuje wyśmienicie i świetnie rozgrzewa w zimne dni.
Zupa:
- Dynia - 400g
- Kapusta biała - 200g
- Marchew - 1szt
- Cebula - 1szt
- Czosnek - 3 ząbki
- Mleko kokosowe - 200ml
- Pasta tom yum - 1-2 łyżki
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Makaron sojowy - 200g
- Czarny sezam - do posypania
Klopsiki:
- Mięso mielone (u mnie z indyka) - 400g
- Cebula - 1szt
- Jajko - 1szt
- Bułka tarta - ok 2-3 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
- Kumin mielony - 1/2 łyżeczki
- Olej do smażenia
Dynię obieramy, pozbywamy się pestek ze środka. Miąższ kroimy w grubszą kostkę. Kapustę również kroimy w grubą kostkę, marchew w plasterki, cebulę w kostkę, ząbki czosnku na mniejsze kawałki. Warzywa wkładamy do garnka zalewamy wodą (około 2 cm nad warzywa) i gotujemy do miękkości.
Ugotowane warzywa rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe, pastę tom yum, koncentrat pomidorowy i cukier, dolewamy wody aby zupa miała odpowiadającą nam konsystencję. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. W razie potrzeby doprawiamy, ale delikatnie, bo pasta tom yum jest słona, ostra i bardzo aromatyczna.
Klopsiki:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Mięso mieszamy z cebulą, jajkiem, bułką tartą. Na początku lepiej dać 2 łyżki bułki, a jeśli mięso jest zbyt luźne aby łatwo je formować, dodać jeszcze jedną łyżkę. Doprawiamy kuminem, solą i pieprzem.
Z mięsa formujemy klopsiki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do miseczek nakładamy makaron, zalewamy zupą, wkładamy klopsiki i posypujemy całość czarnym sezamem.
Komentarze
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ja nie przepadam za smakiem dyni, ale wiem, jakie to wartościowe warzywo. I myślę, że taka orientalna zupa to by mi podeszła, no i jeszcze te "klopciki"... w wyobraźni mam na nią "smaka"!
OdpowiedzUsuńW tej zupie dynia faktycznie nie jest dominującym smakiem. Ale nadaje piękny kolor ;)
Usuń