Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Focaccia z figami, fetą i salami


 Puszysty drożdżowy chlebek z pysznymi dodatkami. Focaccia świetnie smakuje maczana w oliwie z oliwek. 

Składniki na blachę 35x25cm:

  • Na ciasto:
  • Mąka pszenna - 500g
  • Woda - 280ml
  • Sól - szczypta
  • Cukier - 3 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (+2 łyżki do smarowania)
  • Drożdże - 20g
  • Dodatki:
  • Salami (bardzo cienkie plastry) - 70g
  • Ser feta - 150g
  • Suszone pomidory z oleju - 2 plastry
  • Figa świeża - 2szt

 

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy mąkę, cukier, sól, oliwę i zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą. Palcem robimy dziurki i w każdą wkładamy kosteczki sera feta.


 Układamy na górze pokrojone suszone pomidory, salami i figę w plasterkach. Odstawiamy jeszcze na 10-15 minut.

 


 Pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut. Najlepsza jest na świeżo, zaraz po upieczeniu.


 

Komentarze

  1. Zapraszam do grupy dla blogerów gdzie można budować swoje zasięgi i promować strony. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty