Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Focaccia z figami, fetą i salami


 Puszysty drożdżowy chlebek z pysznymi dodatkami. Focaccia świetnie smakuje maczana w oliwie z oliwek. 

Składniki na blachę 35x25cm:

  • Na ciasto:
  • Mąka pszenna - 500g
  • Woda - 280ml
  • Sól - szczypta
  • Cukier - 3 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (+2 łyżki do smarowania)
  • Drożdże - 20g
  • Dodatki:
  • Salami (bardzo cienkie plastry) - 70g
  • Ser feta - 150g
  • Suszone pomidory z oleju - 2 plastry
  • Figa świeża - 2szt

 

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy mąkę, cukier, sól, oliwę i zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą. Palcem robimy dziurki i w każdą wkładamy kosteczki sera feta.


 Układamy na górze pokrojone suszone pomidory, salami i figę w plasterkach. Odstawiamy jeszcze na 10-15 minut.

 


 Pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut. Najlepsza jest na świeżo, zaraz po upieczeniu.


 

Komentarze

  1. Zapraszam do grupy dla blogerów gdzie można budować swoje zasięgi i promować strony. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty