Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z kaszą owsianą, wędzonym kurczakiem i porem


Kasza owsiana nie jest zbyt popularna w Polsce, a warto włączyć ją do jadłospisu. Jest mniej przetworzona niż płatki owsiane, dzięki temu zawiera więcej wartości odżywczych. Ze względu na smak, jest jedną z moich ulubionych.

Sałatka z kaszą owsianą, porem, kurczakiem i fasolą świetnie sprawdzi się jako konkretne śniadanie.

 Składniki (na 3 porcje):

  • Kasza owsiana - 100g
  • Por - 1/2 dużego
  • Kukurydza konserwowa - 130g
  • Podudzia z kurczaka wędzone - 3szt
  • Papryka czerwona - 1 duża
  • Fasola konserwowa czerwona - 100g
  • Ogórek konserwowy - 2szt
  • Majonez - 2 łyżki
  • Keczup - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżka
  • Pieprz mielony
  • Pieprz ziołowy 

Kaszę owsianą gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pora kroimy w cienkie plastry i zalewamy na minutę wrzątkiem. Odcedzamy. Kukurydze i fasolę konserwową odcedzamy. Ogórka i paprykę kroimy w plasterki.

Kurczaka wędzonego obieramy i mięso kroimy na kawałki.
Wszystkie składniki sałatki z majonezem, keczupem i octem. Doprawiamy pieprzem i pieprzem ziołowym do smaku. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.


  

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty