Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Sałatka z kaszą owsianą, wędzonym kurczakiem i porem


Kasza owsiana nie jest zbyt popularna w Polsce, a warto włączyć ją do jadłospisu. Jest mniej przetworzona niż płatki owsiane, dzięki temu zawiera więcej wartości odżywczych. Ze względu na smak, jest jedną z moich ulubionych.

Sałatka z kaszą owsianą, porem, kurczakiem i fasolą świetnie sprawdzi się jako konkretne śniadanie.

 Składniki (na 3 porcje):

  • Kasza owsiana - 100g
  • Por - 1/2 dużego
  • Kukurydza konserwowa - 130g
  • Podudzia z kurczaka wędzone - 3szt
  • Papryka czerwona - 1 duża
  • Fasola konserwowa czerwona - 100g
  • Ogórek konserwowy - 2szt
  • Majonez - 2 łyżki
  • Keczup - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżka
  • Pieprz mielony
  • Pieprz ziołowy 

Kaszę owsianą gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pora kroimy w cienkie plastry i zalewamy na minutę wrzątkiem. Odcedzamy. Kukurydze i fasolę konserwową odcedzamy. Ogórka i paprykę kroimy w plasterki.

Kurczaka wędzonego obieramy i mięso kroimy na kawałki.
Wszystkie składniki sałatki z majonezem, keczupem i octem. Doprawiamy pieprzem i pieprzem ziołowym do smaku. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.


  

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty