Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Klasyczna sałatka z porem i ananasem

 


Idealna sałatka imprezowa. Lekko słodka dzięki dodatkowi ananasa. Świeża papryka sprawia, że jest przyjemnie chrupiąca.

Składniki:

  • Por - 1/2 dużego
  • Kukurydza konserwowa - 1/2 puszki
  • Ser żółty - 100g
  • Papryka czerwona - 1 szt
  • Ananas z puszki - 4 plastry
  • Jajka - 2szt
  • Majonez - 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

Używamy jasnej części pora - myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Sparzamy go na przykład przelewając na sitku wrzątkiem.
Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu kroimy w kostkę.
Ser żółty i paprykę kroimy w drobną kostkę, a plastry ananasów na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy. Sałatka musi się przegryźć, najlepiej całą noc.

 




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty