Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Klasyczna sałatka z porem i ananasem

 


Idealna sałatka imprezowa. Lekko słodka dzięki dodatkowi ananasa. Świeża papryka sprawia, że jest przyjemnie chrupiąca.

Składniki:

  • Por - 1/2 dużego
  • Kukurydza konserwowa - 1/2 puszki
  • Ser żółty - 100g
  • Papryka czerwona - 1 szt
  • Ananas z puszki - 4 plastry
  • Jajka - 2szt
  • Majonez - 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

Używamy jasnej części pora - myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Sparzamy go na przykład przelewając na sitku wrzątkiem.
Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu kroimy w kostkę.
Ser żółty i paprykę kroimy w drobną kostkę, a plastry ananasów na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy. Sałatka musi się przegryźć, najlepiej całą noc.

 




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty