Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Pita w stylu indyjskim z burgerem ciecierzycowym i paneerem


Tym razem burger w wersji wege. Chrupiący chlebek pita nadziany burgerem z ciecierzycy, smażonym serem paneer i sosem z przyprawą garam masala, podany z warzywami. Na bardzo konkretny obiad!

Składniki:

  • Chlebki pita - 4 szt
  • Kotlety z soczewicy:
  • Soczewica czerwona - 150g
  • Pieczarki - 5szt
  • Cebula - 1szt
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Bułka tarta - 2 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Przyprawy: papryka słodka, ostra, wędzona, curry, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Paneer smażony:
  • Ser paneer - 180g (kupny lub domowy - przepis w opisie)
  • Olej do smażenia
  • Sos:
  • Jogurt naturalny gęsty - 2 łyżki
  • Przyprawa garam masala - 1 łyżeczka
  • Warzywa:
  • Pomidor, ogórek, sałata

Soczewicę gotujemy w 1 szklance wody. Pilnujemy, aby się nie przypaliła. Kiedy będzie już miękka, zostawiamy ją pod do ostygnięcia przykryciem, aby wciągnęła resztę wody (jeśli jest jej z dużo można odlać).
Pieczarki i cebulę kroimy dowolnie, czosnek przeciskamy. Smażymy na maśle, aż cebula będzie szklista, a pieczarki pozbędą się wody. Po schłodzeniu dokładanie miksujemy.

Ciecierzycę miksujemy, ale tylko chwilkę. Nie musi być gładka. Dodajemy zmiksowane pieczarki, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy, robimy z masy 4 kotlety i smażymy.  


Ser paneer możemy kupić, lub zrobić sami z tego przepisu - wystarczy 1 litr mleka.
Ser kroimy na plastry i smażymy w niedużej ilości oleju. Paneer się nie roztapia przy smażeniu.

Ja zrobiłam 2 plastry i do każdego burgera dałam po pół. 




Sos:
jogurt mieszamy z garam masalą.

Warzywa kroimy.


Chlebki pita podgrzewamy w piekarniku zgodnie z instrukcją. Rozcinamy, smarujemy sosem i napełniamy.

W większych chlebkach powinny zmieścić się także warzywa, ja miałam malutkie bułki, więc warzywa musiałam podać osobno.

Uwaga! Danie jest bardzo sycące!


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty