Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Pita w stylu indyjskim z burgerem ciecierzycowym i paneerem


Tym razem burger w wersji wege. Chrupiący chlebek pita nadziany burgerem z ciecierzycy, smażonym serem paneer i sosem z przyprawą garam masala, podany z warzywami. Na bardzo konkretny obiad!

Składniki:

  • Chlebki pita - 4 szt
  • Kotlety z soczewicy:
  • Soczewica czerwona - 150g
  • Pieczarki - 5szt
  • Cebula - 1szt
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Bułka tarta - 2 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Przyprawy: papryka słodka, ostra, wędzona, curry, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Paneer smażony:
  • Ser paneer - 180g (kupny lub domowy - przepis w opisie)
  • Olej do smażenia
  • Sos:
  • Jogurt naturalny gęsty - 2 łyżki
  • Przyprawa garam masala - 1 łyżeczka
  • Warzywa:
  • Pomidor, ogórek, sałata

Soczewicę gotujemy w 1 szklance wody. Pilnujemy, aby się nie przypaliła. Kiedy będzie już miękka, zostawiamy ją pod do ostygnięcia przykryciem, aby wciągnęła resztę wody (jeśli jest jej z dużo można odlać).
Pieczarki i cebulę kroimy dowolnie, czosnek przeciskamy. Smażymy na maśle, aż cebula będzie szklista, a pieczarki pozbędą się wody. Po schłodzeniu dokładanie miksujemy.

Ciecierzycę miksujemy, ale tylko chwilkę. Nie musi być gładka. Dodajemy zmiksowane pieczarki, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy, robimy z masy 4 kotlety i smażymy.  


Ser paneer możemy kupić, lub zrobić sami z tego przepisu - wystarczy 1 litr mleka.
Ser kroimy na plastry i smażymy w niedużej ilości oleju. Paneer się nie roztapia przy smażeniu.

Ja zrobiłam 2 plastry i do każdego burgera dałam po pół. 




Sos:
jogurt mieszamy z garam masalą.

Warzywa kroimy.


Chlebki pita podgrzewamy w piekarniku zgodnie z instrukcją. Rozcinamy, smarujemy sosem i napełniamy.

W większych chlebkach powinny zmieścić się także warzywa, ja miałam malutkie bułki, więc warzywa musiałam podać osobno.

Uwaga! Danie jest bardzo sycące!


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty