Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Paneer panir - najprostszy domowy ser

 

Pyszny, lekki, słodki ser do wyrobu którego nie potrzebujecie żadnych kultur bakterii.

Składniki:

  • Mleko (nie uht) 3,2% - 1 litr
  • Ocet (np. jabłkowy) lub sok z cytryny - 1 łyżka
Potrzebne też będą:
  • termometr, 
  • sito lub durszlak,
  • chusta serowarska (lub gaza opatrunkowa)

Zacznijmy od mleka. Do zrobienia sera NIE NADAJE się mleko UHT. Możemy korzystać z mleka świeżego (od rolnika lub sklepowego). Według przepisów mleko pasteryzowane, powinno mieć informację, że było pasteryzowane w niskiej temperaturze. Do tej pory zawsze się tego trzymałam, ale ostatnio korzystałam z mleka pasteryzowanego w wysokiej temperaturze i ser wyszedł fantastyczny.

Mleko na małym ogniu doprowadzamy do temperatury 82 stopni. Dolewamy ocet lub sok z cytryny (z mojego doświadczenia - ocet sprawdza się lepiej). Podgrzewamy dalej, mieszając do momentu, aż białko zacznie się ścinać, czyli do temperatury ok 95 stopni. Mleko nie powinno zacząć się gotować.
Wyłączamy gaz i odstawiamy mleko do ostudzenia.

 

Sito lub durszlak wykładamy chustą serowarską, lub gazą złożoną 4 razy. Polecam zakup chusty - bardzo szybko się zwraca.

Na chustę przekładamy ścięty ser. Najlepiej najpierw wybrać największe kawałki, a potem nabierać chochlą resztę. 


Z litra mleka wszyło mi 350g sera. Zostawiamy do odcieknięcia 6 - 8 godzin. W międzyczasie ser 1 lub 2 razy obracamy.

Jeśli chcecie ser do smarowania wystarczy samo odciekanie, ser będzie zwarty, ale miękki.

Jeśli chcecie ser twardy i bardziej kruchy, do krojenia, po godzinie odciekania włóżcie do formy i dociśnijcie czymś ciężkim. 

 

Ja zawsze na ostatnią godzinę odciekania dociskam lekko, aby ser był bardziej zwarty. Jak widać można zrobić to tym, co jest pod ręką :)

Po odciekaniu ser wkładamy do pojemnika i do lodówki na całą noc. 


 

 

Twardy paneer można użyć jako dodatek do curry, a miękki do smarowania kanapek.

Moja ulubiona wersja to paneer na słodko np na chałce, z miodem i owocami. 


 

Komentarze

  1. Przepyszny serek, robie zawsze z cytryna, z octem nie probowalam. Gotowy serek mozna pokroic w kostke i podsmazyc. Jesc sam lub podawac w zupie. Jest obledny :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już kilka razy zabierałam się, żeby zrobić taki twardszy do curry, ale zawsze zjadamy wszystko na świeżo ;).

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty