Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Paneer panir - najprostszy domowy ser
Pyszny, lekki, słodki ser do wyrobu którego nie potrzebujecie żadnych kultur bakterii.
Składniki:
- Mleko (nie uht) 3,2% - 1 litr
- Ocet (np. jabłkowy) lub sok z cytryny - 1 łyżka
- termometr,
- sito lub durszlak,
- chusta serowarska (lub gaza opatrunkowa)
Zacznijmy od mleka. Do zrobienia sera NIE NADAJE
się mleko UHT. Możemy korzystać z mleka świeżego (od rolnika lub
sklepowego). Według przepisów mleko pasteryzowane, powinno mieć
informację, że było pasteryzowane w niskiej temperaturze. Do tej pory
zawsze się tego trzymałam, ale ostatnio korzystałam z mleka
pasteryzowanego w wysokiej temperaturze i ser wyszedł fantastyczny.
Mleko na małym ogniu doprowadzamy do temperatury 82 stopni. Dolewamy
ocet lub sok z cytryny (z mojego doświadczenia - ocet sprawdza się
lepiej). Podgrzewamy dalej, mieszając do momentu, aż białko zacznie się
ścinać, czyli do temperatury ok 95 stopni. Mleko nie powinno zacząć się
gotować.
Wyłączamy gaz i odstawiamy mleko do ostudzenia.
Sito lub durszlak wykładamy chustą serowarską,
lub gazą złożoną 4 razy. Polecam zakup chusty - bardzo szybko się
zwraca.
Na chustę przekładamy ścięty ser. Najlepiej najpierw wybrać największe kawałki, a potem nabierać chochlą resztę.
Z litra mleka wszyło mi 350g sera. Zostawiamy do odcieknięcia 6 - 8 godzin. W międzyczasie ser 1 lub 2 razy obracamy.
Jeśli chcecie ser do smarowania wystarczy samo odciekanie, ser będzie zwarty, ale miękki.
Jeśli chcecie ser twardy i bardziej kruchy, do krojenia, po godzinie odciekania włóżcie do formy i dociśnijcie czymś ciężkim.
Ja zawsze na ostatnią godzinę odciekania dociskam lekko, aby ser był
bardziej zwarty. Jak widać można zrobić to tym, co jest pod ręką :)
Po odciekaniu ser wkładamy do pojemnika i do lodówki na całą noc.
Twardy paneer można użyć jako dodatek do curry, a miękki do smarowania kanapek.
Moja ulubiona wersja to paneer na słodko np na chałce, z miodem i owocami.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Przepyszny serek, robie zawsze z cytryna, z octem nie probowalam. Gotowy serek mozna pokroic w kostke i podsmazyc. Jesc sam lub podawac w zupie. Jest obledny :)))
OdpowiedzUsuńJuż kilka razy zabierałam się, żeby zrobić taki twardszy do curry, ale zawsze zjadamy wszystko na świeżo ;).
Usuń