Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Sałatka z winogronem i serem Grana Padano

Kolorowa sałatka pełna smaków - winogron, nerkowce, pomidory, oliwki i aromatyczny ser. 

Składniki na 2 porcje:

  • Roszponka - 2 garści
  • Pomidor - 1szt
  • Oliwki czarne - 10szt
  • Suszone pomidory - 2 plasterki
  • Winogrona ciemne - 10szt (najlepiej bezpestkowe)
  • Nerkowce - 2 łyżki
  • Ser Grana Padano tarty* - 2 łyżki
  • Olej spod suszonych pomidorów - 2 łyżki

* Ser Grana Padano nie jest parmezanem (czyli Parmigiano Reggiano), choć często jest z nim mylony. W tej sałatce można używać tych serów zamiennie. 

 

Na talerzach układamy roszponkę. Na niej pokrojone pomidory, suszone pomidory, oliwki.
Winogrona kroimy na pół (jeśli mają pestki to najlepiej je wyciągnąć) i układamy na warzywach.
Polewamy olejem spod suszonych pomidorów, posypujemy serem. Na końcu układamy nerkowce. 


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty