Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z winogronem i serem Grana Padano

Kolorowa sałatka pełna smaków - winogron, nerkowce, pomidory, oliwki i aromatyczny ser. 

Składniki na 2 porcje:

  • Roszponka - 2 garści
  • Pomidor - 1szt
  • Oliwki czarne - 10szt
  • Suszone pomidory - 2 plasterki
  • Winogrona ciemne - 10szt (najlepiej bezpestkowe)
  • Nerkowce - 2 łyżki
  • Ser Grana Padano tarty* - 2 łyżki
  • Olej spod suszonych pomidorów - 2 łyżki

* Ser Grana Padano nie jest parmezanem (czyli Parmigiano Reggiano), choć często jest z nim mylony. W tej sałatce można używać tych serów zamiennie. 

 

Na talerzach układamy roszponkę. Na niej pokrojone pomidory, suszone pomidory, oliwki.
Winogrona kroimy na pół (jeśli mają pestki to najlepiej je wyciągnąć) i układamy na warzywach.
Polewamy olejem spod suszonych pomidorów, posypujemy serem. Na końcu układamy nerkowce. 


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty