Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Surówka resztkowa na kwaśno

 

Surówka zrobiona z "resztek" z lodówki - wyszła pyszna! Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ryb lub mięsa. 

  • Kapusta biała - kawałek (ok 150g)
  • Sól
  • Marchew - 1szt
  • Ogórek konserwowy - 1szt
  • Ogórek kiszony - 2szt
  • Marynowane pieczarki - 1/2 słoika (ok 100g)
  • Olej - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Przyprawy:
  • chilli, bazylia, pieprz

Kapustę szatkujemy drobno, zasypujemy odrobiną szczyptą soli i odstawiamy na 10 minut.

Marchew i ogórki ścieramy na tarce. Pieczarki kroimy drobno.
Kapustę odciskamy z nadmiaru wody i mieszamy z resztą warzyw.
Dodajemy olej, cukier i przyprawiamy do smaku.

Podajemy po schłodzeniu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty