Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Surówka resztkowa na kwaśno

 

Surówka zrobiona z "resztek" z lodówki - wyszła pyszna! Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ryb lub mięsa. 

  • Kapusta biała - kawałek (ok 150g)
  • Sól
  • Marchew - 1szt
  • Ogórek konserwowy - 1szt
  • Ogórek kiszony - 2szt
  • Marynowane pieczarki - 1/2 słoika (ok 100g)
  • Olej - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Przyprawy:
  • chilli, bazylia, pieprz

Kapustę szatkujemy drobno, zasypujemy odrobiną szczyptą soli i odstawiamy na 10 minut.

Marchew i ogórki ścieramy na tarce. Pieczarki kroimy drobno.
Kapustę odciskamy z nadmiaru wody i mieszamy z resztą warzyw.
Dodajemy olej, cukier i przyprawiamy do smaku.

Podajemy po schłodzeniu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty