Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Brioszki z rodzynkami i skórką pomarańczową
Brioszki to słodkie francuskie pieczywo. Puszyste bułeczki z chrupiącą skórką, z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej sprawdzą się jako zamiennik chałki przy Wigilijnym stole!
- Mąka pszenna - 250g
- Drożdże - 20g
- Cukier - 1duża łyżka
- Mleko ciepłe - 90ml
- Masło roztopione - 50g
- Jajko - 1szt (+1 do posmarowania)
- Sól - szczypta
- Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżka
- Rodzynki - 2 łyżki
- Do zalania rodzynek - odrobina soku pomarańczowego lub mleka
Rodzynki należy przygotować co najmniej godzinę
przed pieczeniem. Jeśli są duże trzeba je pokroić na pół. Zalewamy
sokiem pomarańczowym lub mlekiem na godzinę, aby zmiękły. Po tym czasie
odciskamy.
Mąkę przesiewamy. Dodajemy drożdże, cukier, jajko, ciepłe mleko,
roztopione masło, sól, rodzynki i skórkę. Ciasto zagniatamy, aż
przestanie się kleić do rąk. Polecam mieszać ciasto mikserem z
odpowiednim mieszadłem - jest dużo szybciej. Wkładamy do miski
natłuszczonej olejem i przykrywamy miskę folią spożywczą. Odstawiamy w
ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części. Z każdej części ciasta robimy
wałek, i zawijamy do w ślimaczka. Układamy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Odstawiamy jeszcze na 30
minut.
!!
Bardzo dobrym sposobem na drugie wyrastanie ciasta jest umieszczenie
blachy w piekarniku na górnej półce, z włączonym tylko światłem (bez
grzania). Żarówka daje wystarczająco ciepła, aby bułeczki podwoiły swoją
objętość.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka silikonowego.
Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Studzimy na kratce. Bułeczki oczywiście najlepsze są świeże, ale następnego dnia też są pyszne.
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz