Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Surówka z sezamem w azjatyckim stylu

 

Surówka warzywna z sezamem i olejem sezamowym.

Składniki (na 4 porcje):

  • Kapusta biała - kawałek (ok 150g)
  • Marchew - 2szt
  • Kalarepa - 1szt
  • Seler korzeniowy - 1/2 szt
  • Sezam - 2 łyżki
  • Sos:
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Olej rzepakowy lub oliwa - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 2 łyżki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Mirin - 1 łyżka
  • Sambal oelek - 1 łyżka

Kapustę szatkujemy. Marchew, selera i kalarepę ścieramy na wiórki. Dodajemy sezam.

Składniki na sos mieszamy. Podgrzewamy w garnku, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Gorącym sosem polewamy warzywa i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Podajemy do obiadu lub jako samodzielny posiłek.  

Olej sezamowy ma specyficzny smak i zapach. Jeśli Ci nie odpowiada do sałatki dodaj tylko olej rzepakowy lub oliwę. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty