Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Surówka z sezamem w azjatyckim stylu

 

Surówka warzywna z sezamem i olejem sezamowym.

Składniki (na 4 porcje):

  • Kapusta biała - kawałek (ok 150g)
  • Marchew - 2szt
  • Kalarepa - 1szt
  • Seler korzeniowy - 1/2 szt
  • Sezam - 2 łyżki
  • Sos:
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Olej rzepakowy lub oliwa - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 2 łyżki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Mirin - 1 łyżka
  • Sambal oelek - 1 łyżka

Kapustę szatkujemy. Marchew, selera i kalarepę ścieramy na wiórki. Dodajemy sezam.

Składniki na sos mieszamy. Podgrzewamy w garnku, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Gorącym sosem polewamy warzywa i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Podajemy do obiadu lub jako samodzielny posiłek.  

Olej sezamowy ma specyficzny smak i zapach. Jeśli Ci nie odpowiada do sałatki dodaj tylko olej rzepakowy lub oliwę. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty