Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Surówka z sezamem w azjatyckim stylu

 

Surówka warzywna z sezamem i olejem sezamowym.

Składniki (na 4 porcje):

  • Kapusta biała - kawałek (ok 150g)
  • Marchew - 2szt
  • Kalarepa - 1szt
  • Seler korzeniowy - 1/2 szt
  • Sezam - 2 łyżki
  • Sos:
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Olej rzepakowy lub oliwa - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 2 łyżki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Mirin - 1 łyżka
  • Sambal oelek - 1 łyżka

Kapustę szatkujemy. Marchew, selera i kalarepę ścieramy na wiórki. Dodajemy sezam.

Składniki na sos mieszamy. Podgrzewamy w garnku, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Gorącym sosem polewamy warzywa i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Podajemy do obiadu lub jako samodzielny posiłek.  

Olej sezamowy ma specyficzny smak i zapach. Jeśli Ci nie odpowiada do sałatki dodaj tylko olej rzepakowy lub oliwę. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty