Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pieczone banany z kozim serem i żurawiną


Bardzo elegancka, wykwintna przekąska, którą zaskoczycie swoich gości. Jej wykonanie jest banalnie proste, a efekt to delicja dla podniebienia.

Składniki (na 4 porcje):

  • Banany - 4-5 sztuk
  • Cukier (u mnie kokosowy) - 3 łyżeczki
  • Sok z cytryny - do skropienia
  • Twarożek kozi (najlepiej puszysty) - 3 łyżki (używałam serka Kozette)
  • Żurawina (w słoiku) - 3 łyżki
  • Odrobina masła do nasmarowania formy

Formę żaroodporną smarujemy masłem. Banany kroimy wzdłuż na pół i układamy w formie, każdą ich warstwę skrapiając sokiem z cytryny i posypując cukrem.

Banany pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.


Gorące banany wykładamy na talerze. Dodajemy po łyżeczce żurawiny i twarożku koziego.

Podajemy od razu - najlepsze są ciepłe. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty