Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Pieczone banany z kozim serem i żurawiną


Bardzo elegancka, wykwintna przekąska, którą zaskoczycie swoich gości. Jej wykonanie jest banalnie proste, a efekt to delicja dla podniebienia.

Składniki (na 4 porcje):

  • Banany - 4-5 sztuk
  • Cukier (u mnie kokosowy) - 3 łyżeczki
  • Sok z cytryny - do skropienia
  • Twarożek kozi (najlepiej puszysty) - 3 łyżki (używałam serka Kozette)
  • Żurawina (w słoiku) - 3 łyżki
  • Odrobina masła do nasmarowania formy

Formę żaroodporną smarujemy masłem. Banany kroimy wzdłuż na pół i układamy w formie, każdą ich warstwę skrapiając sokiem z cytryny i posypując cukrem.

Banany pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.


Gorące banany wykładamy na talerze. Dodajemy po łyżeczce żurawiny i twarożku koziego.

Podajemy od razu - najlepsze są ciepłe. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty