Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Pieczone banany z kozim serem i żurawiną


Bardzo elegancka, wykwintna przekąska, którą zaskoczycie swoich gości. Jej wykonanie jest banalnie proste, a efekt to delicja dla podniebienia.

Składniki (na 4 porcje):

  • Banany - 4-5 sztuk
  • Cukier (u mnie kokosowy) - 3 łyżeczki
  • Sok z cytryny - do skropienia
  • Twarożek kozi (najlepiej puszysty) - 3 łyżki (używałam serka Kozette)
  • Żurawina (w słoiku) - 3 łyżki
  • Odrobina masła do nasmarowania formy

Formę żaroodporną smarujemy masłem. Banany kroimy wzdłuż na pół i układamy w formie, każdą ich warstwę skrapiając sokiem z cytryny i posypując cukrem.

Banany pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.


Gorące banany wykładamy na talerze. Dodajemy po łyżeczce żurawiny i twarożku koziego.

Podajemy od razu - najlepsze są ciepłe. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty