Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Brioszki z pastrami, omletem i karmelizowaną cebulą


Brioszki to słodkie puszyste drożdżowe pieczywo. Świetnie sprawdza się ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Dziś podałam je z plastrami pastrami, omletem, karmelizowaną czerwoną cebulką i sosem miodowo - musztardowym. Pastrami jest drogie i dość ciężko dostępne. W tym przepisie świetnie sprawdzą się też burgery z mielonej wołowiny. 

Składniki na 4 bułki:

  • Brioszki:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Drożdże - 20g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mleko ciepłe - 90ml
  • Masło roztopione - 50g
  • Jajko - 1szt (+1 do posmarowania)
  • Sól - szczypta
  • Sos miodowo-musztardowy:
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Majonez - 1 łyżka
  • Cebula karmelizowana:
  • Cebula czerwona - 2szt
  • Masło (lub olej) - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Woda - 2 łyżki
  • Omlet:
  • Jajko - 2szt
  • Sól, pieprz, papryka słodka
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Pastrami w plasterkach - 150g

Brioszki:
Mąkę przesiewamy. Dodajemy drożdże, cukier, jajko, ciepłe mleko, roztopione masło i sól. Ciasto zagniatamy, aż przestanie się kleić do rąk. Wkładamy do miski natłuszczonej olejem i przykrywamy miskę folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części, z każdej części robimy kulkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Odstawiamy jeszcze na 30 minut.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka silikonowego (resztę jajka możemy zostawić do omletu).
Pieczemy w 220 stopniach przez 12 minut.
Muszą ostygnąć na tyle, aby dało się je przekroić. 


Karmelizowana cebula:
Cebule kroimy na piórka. Na patelni podgrzewamy masło i dodajemy cebulę. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Teraz dodajemy wodę i cukier. Kiedy cukier się rozpuści dolewamy ocet i dusimy, aż płyn nie wyparuje.

Omlet:
Jajka roztrzepujemy razem z przyprawami. Na małej ilości tłuszczu smażymy omlet pod przykryciem. Kiedy jedna strona będzie już przyrumieniona obracamy.

Omlet dzielimy na 4 części.



Sos:
Wszystkie składniki sosu mieszamy na gładką masę.

Plasterki pastrami podgrzewamy np w mikrofali. 

Brioszki kroimy na pół. Smarujemy sosem, kładziemy cebulę, omlet i pastrami.
Bułka jest puszysta i lekko słodka z chrupiącą skórką. Świetnie komponuje się z wołową szynką. 


  

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty