Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Brioszki z pastrami, omletem i karmelizowaną cebulą
Brioszki to słodkie puszyste drożdżowe pieczywo. Świetnie sprawdza się ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Dziś podałam je z plastrami pastrami, omletem, karmelizowaną czerwoną cebulką i sosem miodowo - musztardowym. Pastrami jest drogie i dość ciężko dostępne. W tym przepisie świetnie sprawdzą się też burgery z mielonej wołowiny.
Składniki na 4 bułki:
- Brioszki:
- Mąka pszenna - 250g
- Drożdże - 20g
- Cukier - 1 łyżka
- Mleko ciepłe - 90ml
- Masło roztopione - 50g
- Jajko - 1szt (+1 do posmarowania)
- Sól - szczypta
- Sos miodowo-musztardowy:
- Musztarda - 1 łyżka
- Miód - 1 łyżka
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Majonez - 1 łyżka
- Cebula karmelizowana:
- Cebula czerwona - 2szt
- Masło (lub olej) - 1 łyżka
- Cukier - 1 łyżka
- Ocet balsamiczny - 1 łyżka
- Woda - 2 łyżki
- Omlet:
- Jajko - 2szt
- Sól, pieprz, papryka słodka
- Masło - 1 łyżeczka
- Pastrami w plasterkach - 150g
Brioszki:
Mąkę przesiewamy. Dodajemy drożdże, cukier, jajko, ciepłe mleko,
roztopione masło i sól. Ciasto zagniatamy, aż przestanie się kleić do
rąk. Wkładamy do miski natłuszczonej olejem i przykrywamy miskę folią
spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części, z każdej części robimy kulkę.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko
spłaszczamy. Odstawiamy jeszcze na 30 minut.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka silikonowego (resztę jajka możemy zostawić do omletu).
Pieczemy w 220 stopniach przez 12 minut.
Muszą ostygnąć na tyle, aby dało się je przekroić.
Karmelizowana cebula:
Cebule kroimy na piórka. Na patelni podgrzewamy masło i dodajemy cebulę. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Teraz dodajemy wodę i cukier. Kiedy cukier się rozpuści dolewamy ocet i dusimy, aż płyn nie wyparuje.
Omlet:
Jajka roztrzepujemy razem z przyprawami. Na małej ilości tłuszczu smażymy omlet pod przykryciem. Kiedy jedna strona będzie już przyrumieniona obracamy.
Omlet dzielimy na 4 części.
Sos:
Wszystkie składniki sosu mieszamy na gładką masę.
Plasterki pastrami podgrzewamy np w mikrofali.
Brioszki kroimy na pół. Smarujemy sosem, kładziemy cebulę, omlet i pastrami.
Bułka jest puszysta i lekko słodka z chrupiącą skórką. Świetnie komponuje się z wołową szynką.
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz