Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Brioszki z pastrami, omletem i karmelizowaną cebulą


Brioszki to słodkie puszyste drożdżowe pieczywo. Świetnie sprawdza się ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Dziś podałam je z plastrami pastrami, omletem, karmelizowaną czerwoną cebulką i sosem miodowo - musztardowym. Pastrami jest drogie i dość ciężko dostępne. W tym przepisie świetnie sprawdzą się też burgery z mielonej wołowiny. 

Składniki na 4 bułki:

  • Brioszki:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Drożdże - 20g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mleko ciepłe - 90ml
  • Masło roztopione - 50g
  • Jajko - 1szt (+1 do posmarowania)
  • Sól - szczypta
  • Sos miodowo-musztardowy:
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Majonez - 1 łyżka
  • Cebula karmelizowana:
  • Cebula czerwona - 2szt
  • Masło (lub olej) - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Woda - 2 łyżki
  • Omlet:
  • Jajko - 2szt
  • Sól, pieprz, papryka słodka
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Pastrami w plasterkach - 150g

Brioszki:
Mąkę przesiewamy. Dodajemy drożdże, cukier, jajko, ciepłe mleko, roztopione masło i sól. Ciasto zagniatamy, aż przestanie się kleić do rąk. Wkładamy do miski natłuszczonej olejem i przykrywamy miskę folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części, z każdej części robimy kulkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Odstawiamy jeszcze na 30 minut.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka silikonowego (resztę jajka możemy zostawić do omletu).
Pieczemy w 220 stopniach przez 12 minut.
Muszą ostygnąć na tyle, aby dało się je przekroić. 


Karmelizowana cebula:
Cebule kroimy na piórka. Na patelni podgrzewamy masło i dodajemy cebulę. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Teraz dodajemy wodę i cukier. Kiedy cukier się rozpuści dolewamy ocet i dusimy, aż płyn nie wyparuje.

Omlet:
Jajka roztrzepujemy razem z przyprawami. Na małej ilości tłuszczu smażymy omlet pod przykryciem. Kiedy jedna strona będzie już przyrumieniona obracamy.

Omlet dzielimy na 4 części.



Sos:
Wszystkie składniki sosu mieszamy na gładką masę.

Plasterki pastrami podgrzewamy np w mikrofali. 

Brioszki kroimy na pół. Smarujemy sosem, kładziemy cebulę, omlet i pastrami.
Bułka jest puszysta i lekko słodka z chrupiącą skórką. Świetnie komponuje się z wołową szynką. 


  

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty