Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Ryżowe egzotyczne zapiekanki


Zapiekanki są idealne na fit-deser lub słodkie śniadanie. Sprawdzą się jako danie zero waste - można do nich wykorzystać ryż pozostały z obiadu.

Składniki na 3 porcje:

  • Ryż surowy - 100g
  • Jogurt naturalny gęsty - 2 łyżki
  • Cukier - 1 łyżka
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Banan - 1szt
  • Mango - 1/2 szt
  • Kokos - 3 łyżki
  • Tłuszcz do nasmarowania foremek

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Mieszamy go z jogurtem, cukrem, cynamonem i 2 łyżkami kokosu.

Do natłuszczonych foremek wykładamy połowę masy ryżowej, na to pokrojone owoce i na górę znów masę ryżową. Posypujemy pozostałym kokosem.

Pieczemy w 160 stopniach przez 15-20 minut (do zarumienienia).

Podajemy na gorąco. 

 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty