Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ryżowe egzotyczne zapiekanki


Zapiekanki są idealne na fit-deser lub słodkie śniadanie. Sprawdzą się jako danie zero waste - można do nich wykorzystać ryż pozostały z obiadu.

Składniki na 3 porcje:

  • Ryż surowy - 100g
  • Jogurt naturalny gęsty - 2 łyżki
  • Cukier - 1 łyżka
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Banan - 1szt
  • Mango - 1/2 szt
  • Kokos - 3 łyżki
  • Tłuszcz do nasmarowania foremek

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Mieszamy go z jogurtem, cukrem, cynamonem i 2 łyżkami kokosu.

Do natłuszczonych foremek wykładamy połowę masy ryżowej, na to pokrojone owoce i na górę znów masę ryżową. Posypujemy pozostałym kokosem.

Pieczemy w 160 stopniach przez 15-20 minut (do zarumienienia).

Podajemy na gorąco. 

 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty