Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ryżowe egzotyczne zapiekanki


Zapiekanki są idealne na fit-deser lub słodkie śniadanie. Sprawdzą się jako danie zero waste - można do nich wykorzystać ryż pozostały z obiadu.

Składniki na 3 porcje:

  • Ryż surowy - 100g
  • Jogurt naturalny gęsty - 2 łyżki
  • Cukier - 1 łyżka
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Banan - 1szt
  • Mango - 1/2 szt
  • Kokos - 3 łyżki
  • Tłuszcz do nasmarowania foremek

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Mieszamy go z jogurtem, cukrem, cynamonem i 2 łyżkami kokosu.

Do natłuszczonych foremek wykładamy połowę masy ryżowej, na to pokrojone owoce i na górę znów masę ryżową. Posypujemy pozostałym kokosem.

Pieczemy w 160 stopniach przez 15-20 minut (do zarumienienia).

Podajemy na gorąco. 

 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty