Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Śledzie po japońsku

 

Kiedyś punkt obowiązkowy na imprezach, teraz chyba nieco zapomniane. Bardzo fajny i szybki przepis, który warto wypróbować np. na Sylwestra.

Składniki:

  • Filety śledziowe solone a'la Matjas - 5 podwójnych płatów
  • Jajka - 5szt
  • Ogórki kiszone - 4szt
  • Groszek konserwowy - 120g
  • Cebula - 1szt
  • Majonez - 2 łyżki
  • Pieprz, sól, papryka słodka

Ogórki kiszone i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy z groszkiem, majonezem, pieprzem i solą. Wykładamy na duży talerz.
Warzywa najlepiej przygotować dzień wcześniej aby się przegryzły.

Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy na pół.
Płaty śledzia kroimy wzdłuż na pół. Śledzie owijamy wokół połówek jaj. Układamy na warzywach. Jajka posypujemy słodką papryką.  


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty