Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Śledzie po japońsku

 

Kiedyś punkt obowiązkowy na imprezach, teraz chyba nieco zapomniane. Bardzo fajny i szybki przepis, który warto wypróbować np. na Sylwestra.

Składniki:

  • Filety śledziowe solone a'la Matjas - 5 podwójnych płatów
  • Jajka - 5szt
  • Ogórki kiszone - 4szt
  • Groszek konserwowy - 120g
  • Cebula - 1szt
  • Majonez - 2 łyżki
  • Pieprz, sól, papryka słodka

Ogórki kiszone i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy z groszkiem, majonezem, pieprzem i solą. Wykładamy na duży talerz.
Warzywa najlepiej przygotować dzień wcześniej aby się przegryzły.

Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy na pół.
Płaty śledzia kroimy wzdłuż na pół. Śledzie owijamy wokół połówek jaj. Układamy na warzywach. Jajka posypujemy słodką papryką.  


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty