Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Śledzie po japońsku

 

Kiedyś punkt obowiązkowy na imprezach, teraz chyba nieco zapomniane. Bardzo fajny i szybki przepis, który warto wypróbować np. na Sylwestra.

Składniki:

  • Filety śledziowe solone a'la Matjas - 5 podwójnych płatów
  • Jajka - 5szt
  • Ogórki kiszone - 4szt
  • Groszek konserwowy - 120g
  • Cebula - 1szt
  • Majonez - 2 łyżki
  • Pieprz, sól, papryka słodka

Ogórki kiszone i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy z groszkiem, majonezem, pieprzem i solą. Wykładamy na duży talerz.
Warzywa najlepiej przygotować dzień wcześniej aby się przegryzły.

Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy na pół.
Płaty śledzia kroimy wzdłuż na pół. Śledzie owijamy wokół połówek jaj. Układamy na warzywach. Jajka posypujemy słodką papryką.  


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty