Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Piernikowo - śliwkowe bajaderki
Jeśli po świętach zostaną wam resztki piernika to warto jest zamrozić i zrobić z nich takie bajaderki. Smak śliwki i korzenny aromat przypomną wam świąteczną atmosferę!
Do moich bajaderek, użyłam "góry" z ciasta piernikowego do kostki piernikowej. Zamroziłam ją i wykorzystałam po dwóch tygodniach.
Składniki (na ok 15szt):
- Piernik - 500g (bez mas, może być z dżemem lub czekoladą)
- Powidła śliwkowe - 200g
- Czekolada mleczna - 100g
- Śliwki suszone - ok 15
- Kakao (do obtoczenia)
Jeśli piernik, który wykorzystujecie zawiera
czekoladę lub powidła, zmniejszcie ilość dodawanych składników, aby nie
był za słodki.
Piernik mielimy na drobno. Ja robiłam to w malakserze, ale blender też się sprawdzi.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Mieszamy dokładnie mielonego piernika, powidła i czekoladę. Zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
Urywamy kawałek masy, robimy z niego kulkę i zgniatamy na płasko.
Kładziemy śliwkę suszoną i zawijamy (jak knedla), aby powstała kulka ze
śliwką w środku.
Na talerz wysypujemy kakao i każdą kulkę obtaczamy w nim.
Bajaderki układamy obok siebie i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia będą już odpowiednio twarde.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz