Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Piernikowo - śliwkowe bajaderki

 

Jeśli po świętach zostaną wam resztki piernika to warto jest zamrozić i zrobić z nich takie bajaderki. Smak śliwki i korzenny aromat przypomną wam świąteczną atmosferę! 

Do moich bajaderek, użyłam "góry" z ciasta piernikowego do kostki piernikowej. Zamroziłam ją i wykorzystałam po dwóch tygodniach. 

Składniki (na ok 15szt):

  • Piernik - 500g (bez mas, może być z dżemem lub czekoladą)
  • Powidła śliwkowe - 200g
  • Czekolada mleczna - 100g
  • Śliwki suszone - ok 15
  • Kakao (do obtoczenia)  

Jeśli piernik, który wykorzystujecie zawiera czekoladę lub powidła, zmniejszcie ilość dodawanych składników, aby nie był za słodki.

Piernik mielimy na drobno. Ja robiłam to w malakserze, ale blender też się sprawdzi.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Mieszamy dokładnie mielonego piernika, powidła i czekoladę. Zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.

Urywamy kawałek masy, robimy z niego kulkę i zgniatamy na płasko. Kładziemy śliwkę suszoną i zawijamy (jak knedla), aby powstała kulka ze śliwką w środku.

Na talerz wysypujemy kakao i każdą kulkę obtaczamy w nim.
 


Bajaderki układamy obok siebie i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia będą już odpowiednio twarde. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty