Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Piernikowo - śliwkowe bajaderki

 

Jeśli po świętach zostaną wam resztki piernika to warto jest zamrozić i zrobić z nich takie bajaderki. Smak śliwki i korzenny aromat przypomną wam świąteczną atmosferę! 

Do moich bajaderek, użyłam "góry" z ciasta piernikowego do kostki piernikowej. Zamroziłam ją i wykorzystałam po dwóch tygodniach. 

Składniki (na ok 15szt):

  • Piernik - 500g (bez mas, może być z dżemem lub czekoladą)
  • Powidła śliwkowe - 200g
  • Czekolada mleczna - 100g
  • Śliwki suszone - ok 15
  • Kakao (do obtoczenia)  

Jeśli piernik, który wykorzystujecie zawiera czekoladę lub powidła, zmniejszcie ilość dodawanych składników, aby nie był za słodki.

Piernik mielimy na drobno. Ja robiłam to w malakserze, ale blender też się sprawdzi.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Mieszamy dokładnie mielonego piernika, powidła i czekoladę. Zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.

Urywamy kawałek masy, robimy z niego kulkę i zgniatamy na płasko. Kładziemy śliwkę suszoną i zawijamy (jak knedla), aby powstała kulka ze śliwką w środku.

Na talerz wysypujemy kakao i każdą kulkę obtaczamy w nim.
 


Bajaderki układamy obok siebie i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia będą już odpowiednio twarde. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty