Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Karczek z porzeczkami i agrestem (z szybkowaru)


Karczek gotowany z porzeczkami, agrestem, kapustą i pieczarkami. Dzięki użyciu szybkowaru jest miękki i delikatny. 

Składniki na 4 porcje:

  • Karczek - 4 plastry
  • Pieczarki - 500g
  • Cebula - 2szt
  • Kapusta biała - 1/4 małej główki
  • Kapusta czerwona - 1/4 małej główki
  • Porzeczki czerwone - 2 garści
  • Agrest - 3 garści
  • Miód - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Ocet - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • jałowiec, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty - po 5 szt
  • Papryka mielona słodka i wędzona, pieprz ziołowy - po 1/2 łyżeczki
  • pieprz do smaku
  • Mąka - 1 łyżka (opcjonalnie)

Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Kapusty szatkujemy. Cebulę kroimy w wiórka.
Do szybkowaru wkładamy mięso, pieczarki, warzywa, owoce, sos sojowy, miód, koncentrat i wszystkie przyprawy. Zalewamy niecałą szklanką wody.
Zamykamy garnek i gotujemy. Od moment złapania ciśnienia gotujemy 30 minut. Po tym czasie wyłączamy i czekamy, aż opadnie ciśnienie (lub schładzamy). Otwieramy garnek i doprawiamy danie pieprzem do smaku.

Jeśli sos nie jest dla was wystarczająco gęsty można dodać mąkę rozprowadzoną w połowie szklanki wody i chwilę pogotować.

Karczek jest kruchy, rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z kaszą gryczaną.  


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty