Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Karczek z porzeczkami i agrestem (z szybkowaru)


Karczek gotowany z porzeczkami, agrestem, kapustą i pieczarkami. Dzięki użyciu szybkowaru jest miękki i delikatny. 

Składniki na 4 porcje:

  • Karczek - 4 plastry
  • Pieczarki - 500g
  • Cebula - 2szt
  • Kapusta biała - 1/4 małej główki
  • Kapusta czerwona - 1/4 małej główki
  • Porzeczki czerwone - 2 garści
  • Agrest - 3 garści
  • Miód - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Ocet - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • jałowiec, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty - po 5 szt
  • Papryka mielona słodka i wędzona, pieprz ziołowy - po 1/2 łyżeczki
  • pieprz do smaku
  • Mąka - 1 łyżka (opcjonalnie)

Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Kapusty szatkujemy. Cebulę kroimy w wiórka.
Do szybkowaru wkładamy mięso, pieczarki, warzywa, owoce, sos sojowy, miód, koncentrat i wszystkie przyprawy. Zalewamy niecałą szklanką wody.
Zamykamy garnek i gotujemy. Od moment złapania ciśnienia gotujemy 30 minut. Po tym czasie wyłączamy i czekamy, aż opadnie ciśnienie (lub schładzamy). Otwieramy garnek i doprawiamy danie pieprzem do smaku.

Jeśli sos nie jest dla was wystarczająco gęsty można dodać mąkę rozprowadzoną w połowie szklanki wody i chwilę pogotować.

Karczek jest kruchy, rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z kaszą gryczaną.  


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty