Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Karczek z porzeczkami i agrestem (z szybkowaru)


Karczek gotowany z porzeczkami, agrestem, kapustą i pieczarkami. Dzięki użyciu szybkowaru jest miękki i delikatny. 

Składniki na 4 porcje:

  • Karczek - 4 plastry
  • Pieczarki - 500g
  • Cebula - 2szt
  • Kapusta biała - 1/4 małej główki
  • Kapusta czerwona - 1/4 małej główki
  • Porzeczki czerwone - 2 garści
  • Agrest - 3 garści
  • Miód - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Ocet - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • jałowiec, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty - po 5 szt
  • Papryka mielona słodka i wędzona, pieprz ziołowy - po 1/2 łyżeczki
  • pieprz do smaku
  • Mąka - 1 łyżka (opcjonalnie)

Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Kapusty szatkujemy. Cebulę kroimy w wiórka.
Do szybkowaru wkładamy mięso, pieczarki, warzywa, owoce, sos sojowy, miód, koncentrat i wszystkie przyprawy. Zalewamy niecałą szklanką wody.
Zamykamy garnek i gotujemy. Od moment złapania ciśnienia gotujemy 30 minut. Po tym czasie wyłączamy i czekamy, aż opadnie ciśnienie (lub schładzamy). Otwieramy garnek i doprawiamy danie pieprzem do smaku.

Jeśli sos nie jest dla was wystarczająco gęsty można dodać mąkę rozprowadzoną w połowie szklanki wody i chwilę pogotować.

Karczek jest kruchy, rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z kaszą gryczaną.  


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty