Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Karczek z porzeczkami i agrestem (z szybkowaru)


Karczek gotowany z porzeczkami, agrestem, kapustą i pieczarkami. Dzięki użyciu szybkowaru jest miękki i delikatny. 

Składniki na 4 porcje:

  • Karczek - 4 plastry
  • Pieczarki - 500g
  • Cebula - 2szt
  • Kapusta biała - 1/4 małej główki
  • Kapusta czerwona - 1/4 małej główki
  • Porzeczki czerwone - 2 garści
  • Agrest - 3 garści
  • Miód - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Ocet - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • jałowiec, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty - po 5 szt
  • Papryka mielona słodka i wędzona, pieprz ziołowy - po 1/2 łyżeczki
  • pieprz do smaku
  • Mąka - 1 łyżka (opcjonalnie)

Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Kapusty szatkujemy. Cebulę kroimy w wiórka.
Do szybkowaru wkładamy mięso, pieczarki, warzywa, owoce, sos sojowy, miód, koncentrat i wszystkie przyprawy. Zalewamy niecałą szklanką wody.
Zamykamy garnek i gotujemy. Od moment złapania ciśnienia gotujemy 30 minut. Po tym czasie wyłączamy i czekamy, aż opadnie ciśnienie (lub schładzamy). Otwieramy garnek i doprawiamy danie pieprzem do smaku.

Jeśli sos nie jest dla was wystarczająco gęsty można dodać mąkę rozprowadzoną w połowie szklanki wody i chwilę pogotować.

Karczek jest kruchy, rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z kaszą gryczaną.  


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty