Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Słodko-ostre śledzie z ananasem

Śledzie z ananasem i ostrą papryczką. Świetne połączenie smaków! 

Składniki:

  • Filety śledziowe solone a'la Matjas - 2 podwójne płaty
  • Ananas świeży lub z puszki - 2 plastry
  • Papryczka ostra (u mnie chilli) - 2szt
  • Sos słodko-ostry - 2 łyżki*
  • Pieprz do smaku

*Śledzie można urozmaicić dodając sos słodko-ostry z kolendrą lub śliwką (w sprzedaży jest mnóstwo wariantów)

Śledzie i ananasa kroimy na mniejsze kawałki. Papryczki kroimy w plasterki. Użyłam papryki czerwonej i zielonej - ładnie się komponują kolorystycznie z ananasem.

Dodajemy sos słodko-ostry i pieprzymy do smaku. Najlepsze są następnego dnia, po przegryzieniu.

 

 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty