Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Słodko-ostre śledzie z ananasem

Śledzie z ananasem i ostrą papryczką. Świetne połączenie smaków! 

Składniki:

  • Filety śledziowe solone a'la Matjas - 2 podwójne płaty
  • Ananas świeży lub z puszki - 2 plastry
  • Papryczka ostra (u mnie chilli) - 2szt
  • Sos słodko-ostry - 2 łyżki*
  • Pieprz do smaku

*Śledzie można urozmaicić dodając sos słodko-ostry z kolendrą lub śliwką (w sprzedaży jest mnóstwo wariantów)

Śledzie i ananasa kroimy na mniejsze kawałki. Papryczki kroimy w plasterki. Użyłam papryki czerwonej i zielonej - ładnie się komponują kolorystycznie z ananasem.

Dodajemy sos słodko-ostry i pieprzymy do smaku. Najlepsze są następnego dnia, po przegryzieniu.

 

 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty