Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Słodko-ostre śledzie z ananasem

Śledzie z ananasem i ostrą papryczką. Świetne połączenie smaków! 

Składniki:

  • Filety śledziowe solone a'la Matjas - 2 podwójne płaty
  • Ananas świeży lub z puszki - 2 plastry
  • Papryczka ostra (u mnie chilli) - 2szt
  • Sos słodko-ostry - 2 łyżki*
  • Pieprz do smaku

*Śledzie można urozmaicić dodając sos słodko-ostry z kolendrą lub śliwką (w sprzedaży jest mnóstwo wariantów)

Śledzie i ananasa kroimy na mniejsze kawałki. Papryczki kroimy w plasterki. Użyłam papryki czerwonej i zielonej - ładnie się komponują kolorystycznie z ananasem.

Dodajemy sos słodko-ostry i pieprzymy do smaku. Najlepsze są następnego dnia, po przegryzieniu.

 

 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty