Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ramen wieprzowy z szaszłykiem z kaczki


Ramen na bulionie wieprzowym z szaszłykiem z kaczki, marynowanym jajkiem, grzybami mun i kapustą. To idealny obiad na zimne dni. Świetnie smakuje i pięknie się prezentuje.

Składniki na 4 porcje:

  • Bulion:
  • Kości schabowe - 1kg
  • Cebula - 1 szt
  • Kapusta włoska - 100g
  • Grzyby suszone (u mnie maślaki) - 1 garść
  • Liść kafir - 4szt
  • Ziele angielskie - 4 kulki
  • Pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
  • Ostra papryczka suszona (u mnie tabasco) - 3szt
  • Szaszłyk z kaczki:
  • Mięso mielone z kaczki - 400g
  • Olej sezamowy - 1 łyżeczka
  • Sos ostrygowy - 1 łyżeczka
  • Sos sriracza - 1 łyżeczka
  • Przyprawy mielone: trawa cytrynowa, kumin, kolendra
  • Dodatki:
  • Pasta miso - 1 duża łyżka
  • Grzyby mun - 1 garść
  • Jajka marynowane - 4szt (poniżej link do przepisu)

Jajka marynowane robimy według przepisu:
https://sprytnachochla.blogspot.com/2020/09/jajka-marynowane-dodatek-do-ramenu.html
Najlepiej zrobić je 2 dni wcześniej.

Kości schabowe pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut. 


Do garnka wkładamy kości (razem z wytopionym tłuszczem) i resztę składników bulionu. Gotujemy na małym ogniu co najmniej 2 godziny. Można skrócić czas, gotując w szybkowarze - wystarczy 40 minut i mamy pyszny, aromatyczny bulion.
Po tym czasie bulion przelewamy przez sitko. Zostaną na nim kości, kulki, liście, grzyby i warzywa. Kapustę i grzyby wkładamy z powrotem do bulionu.

Podczas gotowania bulionu przygotowujemy dodatki: grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 20 minut. Potem kroimy i wkładamy do bulionu. Powinny gotować się jeszcze 15 minut w zupie.

Mięso z kaczki mieszamy z olejem i przyprawami. Dzielimy na 4 porcje i każdą nadziewamy na namoczony patyczek grillowy. Mokrymi rękami formujemy w kształt cygar. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut, raz obracając aby opiekły się z obu stron. Tłuszcz wytopiony z kaczki dodajemy do zupy.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.


Przed końcem gotowania dodajemy pastę miso i ostatecznie doprawiamy ramen.

Na talerzach układamy makaron, grzyby i kapustę, marynowane jajka. Zalewamy zupą, a na górze układamy gorące szaszłyki z kaczki.

Przed podaniem można posypać sezamem lub kiełkami. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty