Ramen na bulionie wieprzowym z szaszłykiem z kaczki, marynowanym
jajkiem, grzybami mun i kapustą. To idealny obiad na zimne dni. Świetnie smakuje i pięknie się prezentuje.
Składniki na 4 porcje:
-
Bulion:
-
Kości schabowe - 1kg
-
Cebula - 1 szt
-
Kapusta włoska - 100g
-
Grzyby suszone (u mnie maślaki) - 1 garść
-
Liść kafir - 4szt
-
Ziele angielskie - 4 kulki
-
Pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
-
Ostra papryczka suszona (u mnie tabasco) - 3szt
-
Szaszłyk z kaczki:
-
Mięso mielone z kaczki - 400g
-
Olej sezamowy - 1 łyżeczka
-
Sos ostrygowy - 1 łyżeczka
-
Sos sriracza - 1 łyżeczka
-
Przyprawy mielone: trawa cytrynowa, kumin, kolendra
-
Dodatki:
-
Pasta miso - 1 duża łyżka
-
Grzyby mun - 1 garść
-
Jajka marynowane - 4szt (poniżej link do przepisu)
Jajka marynowane robimy według przepisu:
https://sprytnachochla.blogspot.com/2020/09/jajka-marynowane-dodatek-do-ramenu.html
Najlepiej zrobić je 2 dni wcześniej.
Kości schabowe pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut.

Do garnka wkładamy kości (razem z wytopionym
tłuszczem) i resztę składników bulionu. Gotujemy na małym ogniu co
najmniej 2 godziny. Można skrócić czas, gotując w szybkowarze -
wystarczy 40 minut i mamy pyszny, aromatyczny bulion.
Po tym czasie bulion przelewamy przez sitko. Zostaną na nim kości,
kulki, liście, grzyby i warzywa. Kapustę i grzyby wkładamy z powrotem do
bulionu.
Podczas gotowania bulionu przygotowujemy dodatki: grzyby mun zalewamy
wrzątkiem na 20 minut. Potem kroimy i wkładamy do bulionu. Powinny
gotować się jeszcze 15 minut w zupie.
Mięso z kaczki mieszamy z olejem i przyprawami. Dzielimy na 4 porcje i
każdą nadziewamy na namoczony patyczek grillowy. Mokrymi rękami
formujemy w kształt cygar. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut, raz
obracając aby opiekły się z obu stron. Tłuszcz wytopiony z kaczki
dodajemy do zupy.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją. 
Przed końcem gotowania dodajemy pastę miso i ostatecznie doprawiamy ramen.
Na talerzach układamy makaron, grzyby i kapustę, marynowane jajka. Zalewamy zupą, a na górze układamy gorące szaszłyki z kaczki.
Przed podaniem można posypać sezamem lub kiełkami.
Komentarze
Prześlij komentarz