Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Słodko-ostre skrzydełka pieczone z cebulą

Słodko - ostre skrzydełka pieczone w piekarniku. Cebulki, dzięki nocy spędzonej w marynacie są miękkie i aromatyczne.

Składniki:

  • Skrzydełka z kurczaka - 10szt
  • Cebule - 4szt małe
  • Marynata:
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sriracza - 1 łyżki
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Ocet (u mnie jabłkowy) - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Curry mielone - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki
  • Chilli grys - 1/2 łyżeczki

Składniki na marynatę mieszamy. Cebulki kroimy na pół. Skrzydełka i cebulki zalewamy marynatą i dokładnie mieszamy. Wszystkie kawałki muszą być dokładnie obtoczone.

Mięso z cebulami powinno się marynować całą noc. Wyciągamy z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby się ogrzało.
 


 
Układamy na blasze wyłożonej folią lub papierem do pieczenia.
Pieczemy w 190 stopniach przez 40 minut. Na ostatnie 8 minut można włączyć termoobieg.

Podajemy z frytkami i sałatką ze świeżych warzyw. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty