Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Słodko-ostre skrzydełka pieczone z cebulą

Słodko - ostre skrzydełka pieczone w piekarniku. Cebulki, dzięki nocy spędzonej w marynacie są miękkie i aromatyczne.

Składniki:

  • Skrzydełka z kurczaka - 10szt
  • Cebule - 4szt małe
  • Marynata:
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sriracza - 1 łyżki
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Ocet (u mnie jabłkowy) - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Curry mielone - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki
  • Chilli grys - 1/2 łyżeczki

Składniki na marynatę mieszamy. Cebulki kroimy na pół. Skrzydełka i cebulki zalewamy marynatą i dokładnie mieszamy. Wszystkie kawałki muszą być dokładnie obtoczone.

Mięso z cebulami powinno się marynować całą noc. Wyciągamy z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby się ogrzało.
 


 
Układamy na blasze wyłożonej folią lub papierem do pieczenia.
Pieczemy w 190 stopniach przez 40 minut. Na ostatnie 8 minut można włączyć termoobieg.

Podajemy z frytkami i sałatką ze świeżych warzyw. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty