Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Zupa dyniowa z gyrosem

Zupa zrobiona z przypadku, wyszła zaskakująco pyszna. Połączenie kremy dyniowo-kapuścianego z gyrosem jest fantastyczne! 

Składniki na 4 porcje:

  • Dynia - 1/2 niedużej
  • Kapusta biała - 1/4 niedużej
  • Marchew - 1szt
  • Seler - 1/3
  • Ziemniak - 1 średni
  • Cebula - 1szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i wędzona
  • Sos sojowy - 1 łyżka

  • Kurczak - mięso z udka bez kości - 250g
  • Przyprawa gyros - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżeczka

  • Groszek ptysiowy - 100g (lub grzanki chlebowe)

Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z olejem i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Warzywa wkładamy do garnka i zalewamy wodą (do 4-5 cm powyżej linii warzyw). Gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie - najlepiej sprawdzać na ziemniaku. Warzywa miksujemy na gładką masę. Dodajemy koncentrat, sos sojowy i przyprawiamy. Gotujemy jeszcze kilka minut.


Kurczaka kroimy w paseczki. Dodajemy przyprawę gyros i olej, dokładnie mieszamy. Kurczaka smażymy, aż będzie ładnie przyrumieniony (dla sprawdzenia czy nie jest surowy, najlepiej przekroić kawałek).

Zupę podajemy z porcją kurczaka i groszkiem ptysiowym.

 
 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty