Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Zupa dyniowa z gyrosem

Zupa zrobiona z przypadku, wyszła zaskakująco pyszna. Połączenie kremy dyniowo-kapuścianego z gyrosem jest fantastyczne! 

Składniki na 4 porcje:

  • Dynia - 1/2 niedużej
  • Kapusta biała - 1/4 niedużej
  • Marchew - 1szt
  • Seler - 1/3
  • Ziemniak - 1 średni
  • Cebula - 1szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i wędzona
  • Sos sojowy - 1 łyżka

  • Kurczak - mięso z udka bez kości - 250g
  • Przyprawa gyros - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżeczka

  • Groszek ptysiowy - 100g (lub grzanki chlebowe)

Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z olejem i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Warzywa wkładamy do garnka i zalewamy wodą (do 4-5 cm powyżej linii warzyw). Gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie - najlepiej sprawdzać na ziemniaku. Warzywa miksujemy na gładką masę. Dodajemy koncentrat, sos sojowy i przyprawiamy. Gotujemy jeszcze kilka minut.


Kurczaka kroimy w paseczki. Dodajemy przyprawę gyros i olej, dokładnie mieszamy. Kurczaka smażymy, aż będzie ładnie przyrumieniony (dla sprawdzenia czy nie jest surowy, najlepiej przekroić kawałek).

Zupę podajemy z porcją kurczaka i groszkiem ptysiowym.

 
 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty