Polecane
Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Etykiety
Kurczak z mango chutney
Nieczęsto gości u mnie w domu smażone mięso. Jeśli już takie robię, to musi być składnikiem bardzo wypaśnego dania - takiego jak to. Smażony filet z kurczaka z ryżem i ostro - kwaśnym sosem z cebuli i mango.
Składniki na 2 porcje:
- Mango chutney:
- Cebula czerwona - 2szt
- Mango - 1/2 dużego
- Ostra papryczka - 1szt
- Czosnek - 2 ząbki
- Kwaśno-korzenny domowy przecier pomidorowy - link poniżej
- Olej - 1 łyżeczka
- Sambal oelek - 1 łyżeczka
- Przyprawy:
- garam masala - 1 łyżeczka
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- Ryż - 100g
- Pierś z kurczaka - 1szt duża
- Jajko - 1szt
- Mąka i bułka tarta do obtoczenia
- Pieprz i curry
- Olej do smażenia
Do zrobienia sosu z mango wykorzystałam Kwaśno-korzenny domowy przecier pomidorowy z mojego przepisu.
Zamiast niego możecie dodać np pomidory z puszki i dodać ocet oraz mielone goździki i cynamon.
Cebulę kroimy w wiórka, czosnek przeciskamy. Przesmażamy na oleju pod
przykryciem. W międzyczasie kroimy mango na mniejsze kawałki a papryczkę
w plasterki. Gdy cebula będzie już miękka dodajemy mango i papryczkę,
przecier pomidorowy, sambal i przyprawy. Dusimy pod przykryciem, często
mieszając, przez 20 minut. Można odrobinę dosłodzić, ale jeśli mango
jest dojrzałe to nie ma takiej potrzeby.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją.
Pierś z kurczaka przecinamy na pół, tworząc dwa cienkie plastry. Odsypujemy pieprzem i curry, panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Po smażeniu układamy na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Pierś z kurczaka przecinamy na pół, tworząc dwa cienkie plastry. Odsypujemy pieprzem i curry, panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Po smażeniu układamy na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz