Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kurczak z mango chutney


Nieczęsto gości u mnie w domu smażone mięso. Jeśli już takie robię, to musi być składnikiem bardzo wypaśnego dania - takiego jak to. Smażony filet z kurczaka z ryżem i ostro - kwaśnym sosem z cebuli i mango.

Składniki na 2 porcje:

  • Mango chutney:
  • Cebula czerwona - 2szt
  • Mango - 1/2 dużego 
  • Ostra papryczka - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Kwaśno-korzenny domowy przecier pomidorowy - link poniżej
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka
  • Przyprawy:
  • garam masala - 1 łyżeczka
  • papryka słodka - 1 łyżeczka 
  • Ryż - 100g
  • Pierś z kurczaka - 1szt duża
  • Jajko - 1szt
  • Mąka i bułka tarta do obtoczenia
  • Pieprz i curry
  • Olej do smażenia

Do zrobienia sosu z mango wykorzystałam Kwaśno-korzenny domowy przecier pomidorowy z mojego przepisu
Zamiast niego możecie dodać np pomidory z puszki i dodać ocet oraz mielone goździki i cynamon.

Cebulę kroimy w wiórka, czosnek przeciskamy. Przesmażamy na oleju pod przykryciem. W międzyczasie kroimy mango na mniejsze kawałki a papryczkę w plasterki. Gdy cebula będzie już miękka dodajemy mango i papryczkę, przecier pomidorowy, sambal i przyprawy. Dusimy pod przykryciem, często mieszając, przez 20 minut. Można odrobinę dosłodzić, ale jeśli mango jest dojrzałe to nie ma takiej potrzeby.


Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją.

Pierś z kurczaka przecinamy na pół, tworząc dwa cienkie plastry. Odsypujemy pieprzem i curry, panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Po smażeniu układamy na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
 

 
 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty