Polecane
Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę. Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Kurczak z mango chutney
Nieczęsto gości u mnie w domu smażone mięso. Jeśli już takie robię, to musi być składnikiem bardzo wypaśnego dania - takiego jak to. Smażony filet z kurczaka z ryżem i ostro - kwaśnym sosem z cebuli i mango.
Składniki na 2 porcje:
- Mango chutney:
- Cebula czerwona - 2szt
- Mango - 1/2 dużego
- Ostra papryczka - 1szt
- Czosnek - 2 ząbki
- Kwaśno-korzenny domowy przecier pomidorowy - link poniżej
- Olej - 1 łyżeczka
- Sambal oelek - 1 łyżeczka
- Przyprawy:
- garam masala - 1 łyżeczka
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- Ryż - 100g
- Pierś z kurczaka - 1szt duża
- Jajko - 1szt
- Mąka i bułka tarta do obtoczenia
- Pieprz i curry
- Olej do smażenia
Do zrobienia sosu z mango wykorzystałam Kwaśno-korzenny domowy przecier pomidorowy z mojego przepisu.
Zamiast niego możecie dodać np pomidory z puszki i dodać ocet oraz mielone goździki i cynamon.
Cebulę kroimy w wiórka, czosnek przeciskamy. Przesmażamy na oleju pod
przykryciem. W międzyczasie kroimy mango na mniejsze kawałki a papryczkę
w plasterki. Gdy cebula będzie już miękka dodajemy mango i papryczkę,
przecier pomidorowy, sambal i przyprawy. Dusimy pod przykryciem, często
mieszając, przez 20 minut. Można odrobinę dosłodzić, ale jeśli mango
jest dojrzałe to nie ma takiej potrzeby.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją.
Pierś z kurczaka przecinamy na pół, tworząc dwa cienkie plastry. Odsypujemy pieprzem i curry, panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Po smażeniu układamy na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Pierś z kurczaka przecinamy na pół, tworząc dwa cienkie plastry. Odsypujemy pieprzem i curry, panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Po smażeniu układamy na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Biscotti al limone - włoskie ciasteczka cytrynowe
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje




Komentarze
Prześlij komentarz