Polecane
Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Kurczak z mango chutney
Nieczęsto gości u mnie w domu smażone mięso. Jeśli już takie robię, to musi być składnikiem bardzo wypaśnego dania - takiego jak to. Smażony filet z kurczaka z ryżem i ostro - kwaśnym sosem z cebuli i mango.
Składniki na 2 porcje:
- Mango chutney:
- Cebula czerwona - 2szt
- Mango - 1/2 dużego
- Ostra papryczka - 1szt
- Czosnek - 2 ząbki
- Kwaśno-korzenny domowy przecier pomidorowy - link poniżej
- Olej - 1 łyżeczka
- Sambal oelek - 1 łyżeczka
- Przyprawy:
- garam masala - 1 łyżeczka
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- Ryż - 100g
- Pierś z kurczaka - 1szt duża
- Jajko - 1szt
- Mąka i bułka tarta do obtoczenia
- Pieprz i curry
- Olej do smażenia
Do zrobienia sosu z mango wykorzystałam Kwaśno-korzenny domowy przecier pomidorowy z mojego przepisu.
Zamiast niego możecie dodać np pomidory z puszki i dodać ocet oraz mielone goździki i cynamon.
Cebulę kroimy w wiórka, czosnek przeciskamy. Przesmażamy na oleju pod
przykryciem. W międzyczasie kroimy mango na mniejsze kawałki a papryczkę
w plasterki. Gdy cebula będzie już miękka dodajemy mango i papryczkę,
przecier pomidorowy, sambal i przyprawy. Dusimy pod przykryciem, często
mieszając, przez 20 minut. Można odrobinę dosłodzić, ale jeśli mango
jest dojrzałe to nie ma takiej potrzeby.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją.
Pierś z kurczaka przecinamy na pół, tworząc dwa cienkie plastry. Odsypujemy pieprzem i curry, panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Po smażeniu układamy na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Pierś z kurczaka przecinamy na pół, tworząc dwa cienkie plastry. Odsypujemy pieprzem i curry, panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Po smażeniu układamy na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz