Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Kurczak z mango chutney


Nieczęsto gości u mnie w domu smażone mięso. Jeśli już takie robię, to musi być składnikiem bardzo wypaśnego dania - takiego jak to. Smażony filet z kurczaka z ryżem i ostro - kwaśnym sosem z cebuli i mango.

Składniki na 2 porcje:

  • Mango chutney:
  • Cebula czerwona - 2szt
  • Mango - 1/2 dużego 
  • Ostra papryczka - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Kwaśno-korzenny domowy przecier pomidorowy - link poniżej
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka
  • Przyprawy:
  • garam masala - 1 łyżeczka
  • papryka słodka - 1 łyżeczka 
  • Ryż - 100g
  • Pierś z kurczaka - 1szt duża
  • Jajko - 1szt
  • Mąka i bułka tarta do obtoczenia
  • Pieprz i curry
  • Olej do smażenia

Do zrobienia sosu z mango wykorzystałam Kwaśno-korzenny domowy przecier pomidorowy z mojego przepisu
Zamiast niego możecie dodać np pomidory z puszki i dodać ocet oraz mielone goździki i cynamon.

Cebulę kroimy w wiórka, czosnek przeciskamy. Przesmażamy na oleju pod przykryciem. W międzyczasie kroimy mango na mniejsze kawałki a papryczkę w plasterki. Gdy cebula będzie już miękka dodajemy mango i papryczkę, przecier pomidorowy, sambal i przyprawy. Dusimy pod przykryciem, często mieszając, przez 20 minut. Można odrobinę dosłodzić, ale jeśli mango jest dojrzałe to nie ma takiej potrzeby.


Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją.

Pierś z kurczaka przecinamy na pół, tworząc dwa cienkie plastry. Odsypujemy pieprzem i curry, panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Po smażeniu układamy na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
 

 
 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty