Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Owsiane ciasteczka imbirowo-cytrynowe

Znów świąteczne smaki, tym razem w ciastach z mąką owsianą. Są kruche i nie bardzo słodkie. 

  • Mąka owsiana - 100g
  • Mąka pszenna - 100g
  • Masło (zimne) - 100g
  • Cukier - 50g
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt naturalny - 1 łyżeczka
  • Budyń cytrynowy (bez cukru) - 1szt
  • Imbir mielony - 2 łyżki


Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy resztę składników i zagniatamy, aż do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie dzielimy na 3 części i każdą wałkujemy na 5-6mm grubości. Wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach ok 15 minut. Długość pieczenia zależy od grubości i wielkości ciastek. Powinny się zarumienić, ale nie przypiec.

Ciasteczka można polać lukrem, ale mi smakują same - czuć wtedy mocno owsiany smak.

Ciasteczka najlepsze są po 2-3 dniach.


 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty