Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Owsiane ciasteczka imbirowo-cytrynowe

Znów świąteczne smaki, tym razem w ciastach z mąką owsianą. Są kruche i nie bardzo słodkie. 

  • Mąka owsiana - 100g
  • Mąka pszenna - 100g
  • Masło (zimne) - 100g
  • Cukier - 50g
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt naturalny - 1 łyżeczka
  • Budyń cytrynowy (bez cukru) - 1szt
  • Imbir mielony - 2 łyżki


Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy resztę składników i zagniatamy, aż do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie dzielimy na 3 części i każdą wałkujemy na 5-6mm grubości. Wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach ok 15 minut. Długość pieczenia zależy od grubości i wielkości ciastek. Powinny się zarumienić, ale nie przypiec.

Ciasteczka można polać lukrem, ale mi smakują same - czuć wtedy mocno owsiany smak.

Ciasteczka najlepsze są po 2-3 dniach.


 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty