Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Owsiane ciasteczka imbirowo-cytrynowe

Znów świąteczne smaki, tym razem w ciastach z mąką owsianą. Są kruche i nie bardzo słodkie. 

  • Mąka owsiana - 100g
  • Mąka pszenna - 100g
  • Masło (zimne) - 100g
  • Cukier - 50g
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt naturalny - 1 łyżeczka
  • Budyń cytrynowy (bez cukru) - 1szt
  • Imbir mielony - 2 łyżki


Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy resztę składników i zagniatamy, aż do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie dzielimy na 3 części i każdą wałkujemy na 5-6mm grubości. Wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach ok 15 minut. Długość pieczenia zależy od grubości i wielkości ciastek. Powinny się zarumienić, ale nie przypiec.

Ciasteczka można polać lukrem, ale mi smakują same - czuć wtedy mocno owsiany smak.

Ciasteczka najlepsze są po 2-3 dniach.


 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty