Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Sałatka z wędzonym kurczakiem i granatem


Bardzo ciekawe połączenie smaków - soczysty wędzony kurczak, słodki granat i gorzkawa rukola. Sałatka idealna na drugie śniadanie do pracy. 

Składniki na 4 porcje:

  • Wędzone udko z kurczaka - 1szt
  • Rukola - 4 garści
  • Pomidor - 2szt
  • Pomidor suszony z oleju - 4 plasterki
  • Ogórek zielony - 1szt
  • Rzodkiewka - 1szt
  • Granat - 1/2 szt
  • Sos:
  • Olej - 3 łyżki (może być z suszonych pomidorów)
  • Cukier - odrobina
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie
  • Do posypania - słonecznik

Udko z kurczaka dokładnie obieramy z mięsa.
Na każdym talerzu układamy po garści rukoli, pokrojone warzywa: pomidory zwykłe i suszone, rzodkiewkę, ogórka. Dodajemy kurczaka, posypujemy pestkami granatu i słonecznikiem.
Składniki na sos mieszamy i polewamy nim sałatkę przed podaniem.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty