Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z wędzonym kurczakiem i granatem


Bardzo ciekawe połączenie smaków - soczysty wędzony kurczak, słodki granat i gorzkawa rukola. Sałatka idealna na drugie śniadanie do pracy. 

Składniki na 4 porcje:

  • Wędzone udko z kurczaka - 1szt
  • Rukola - 4 garści
  • Pomidor - 2szt
  • Pomidor suszony z oleju - 4 plasterki
  • Ogórek zielony - 1szt
  • Rzodkiewka - 1szt
  • Granat - 1/2 szt
  • Sos:
  • Olej - 3 łyżki (może być z suszonych pomidorów)
  • Cukier - odrobina
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie
  • Do posypania - słonecznik

Udko z kurczaka dokładnie obieramy z mięsa.
Na każdym talerzu układamy po garści rukoli, pokrojone warzywa: pomidory zwykłe i suszone, rzodkiewkę, ogórka. Dodajemy kurczaka, posypujemy pestkami granatu i słonecznikiem.
Składniki na sos mieszamy i polewamy nim sałatkę przed podaniem.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty