Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z wędzonym kurczakiem i granatem


Bardzo ciekawe połączenie smaków - soczysty wędzony kurczak, słodki granat i gorzkawa rukola. Sałatka idealna na drugie śniadanie do pracy. 

Składniki na 4 porcje:

  • Wędzone udko z kurczaka - 1szt
  • Rukola - 4 garści
  • Pomidor - 2szt
  • Pomidor suszony z oleju - 4 plasterki
  • Ogórek zielony - 1szt
  • Rzodkiewka - 1szt
  • Granat - 1/2 szt
  • Sos:
  • Olej - 3 łyżki (może być z suszonych pomidorów)
  • Cukier - odrobina
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie
  • Do posypania - słonecznik

Udko z kurczaka dokładnie obieramy z mięsa.
Na każdym talerzu układamy po garści rukoli, pokrojone warzywa: pomidory zwykłe i suszone, rzodkiewkę, ogórka. Dodajemy kurczaka, posypujemy pestkami granatu i słonecznikiem.
Składniki na sos mieszamy i polewamy nim sałatkę przed podaniem.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty