Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Beza z kremem pigwowym
Składniki:
- Beza:
- Białka jaj - 6szt
- Cukier - 240g
- Skrobia ziemniaczana - 1 łyżka
- Ocet - 1 łyżeczka
- Sól - szczypta
- Masa:
- Serek Bieluch naturalny - 2 szt
- Dżem pigwowy - 1 słoiczek (w opisie link do przepisu)
- Żelatyna - 1 łyżeczka
- Do dekoracji:
- Granat - 1/2 szt
- Sos owocowy
Do bezy najlepiej użyć białek w temperaturze
pokojowej. Ubijamy je zaczynając od małych obrotów wchodzimy na coraz
wyższe. Kiedy piana będzie już lekko ubita dodajemy szczyptę soli. Kiedy
piana będzie mocno ubita dodajemy porcjami cukier. Następna porcja,
kiedy poprzednia będzie już dokładnie wymieszana. Z ostatnią porcją
dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną.
Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. Rysujemy okrąg ok 25cm średnicy - najlepiej odrysować od miski lub garnka.
Wykładamy białka tworząc formę z wgłębieniem w środku.
Brzegi układamy łyżką. Najlepiej moczyć ją w wodzie, aby białka się do niej nie kleiły.
Bezę pieczemy w 130 stopniach przez 10 minut, a potem w 100 stopniach przez 120 minut.
Jeśli beza zaczyna ciemnieć trzeba zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i dołożyć jeszcze 10 minut.
Bezę studzimy w otwartym piekarniku. Kiedy będzie już zupełnie zimna można nakładać masę.
Masa:
Bieluchy mieszamy z dżemem pigwowym. Wykorzystałam dżem z tego przepisu.
Zamiast tego możecie użyć dowolnego kwaśnego dżemu.
Żelatynę mieszamy w połowie szklanki chłodnej wody i podgrzewamy.
Mieszamy, aż żelatyna zupełnie się rozpuści. Dokładnie mieszamy z masą z
serków i dżemu. Wkładamy do lodówki na pół godziny, co jakiś czas
mieszając.
Na bezę wykładamy masę, posypujemy pestkami granatu.
Na talerzu polewamy bezę dowolnym sosem owocowym.
Beza najlepsza jest od razu po zrobieniu. Jeśli pieczecie dzień
wcześniej, to przykryjcie ją szczelne, aby nie nabrała wilgoci, a masę
wyłóżcie przed samym podaniem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz