Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Beza z kremem pigwowym

Piękny i wykwintny deser. Idealny na większą uroczystość. Beza Pavlova - chrupiąca na zewnątrz, miękka i piankowa w środku. 

 Składniki:

  • Beza:
  • Białka jaj - 6szt
  • Cukier - 240g
  • Skrobia ziemniaczana - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Masa:
  • Serek Bieluch naturalny - 2 szt
  • Dżem pigwowy - 1 słoiczek (w opisie link do przepisu)
  • Żelatyna - 1 łyżeczka
  • Do dekoracji:
  • Granat - 1/2 szt
  • Sos owocowy

Do bezy najlepiej użyć białek w temperaturze pokojowej. Ubijamy je zaczynając od małych obrotów wchodzimy na coraz wyższe. Kiedy piana będzie już lekko ubita dodajemy szczyptę soli. Kiedy piana będzie mocno ubita dodajemy porcjami cukier. Następna porcja, kiedy poprzednia będzie już dokładnie wymieszana. Z ostatnią porcją dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną.

Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. Rysujemy okrąg ok 25cm średnicy - najlepiej odrysować od miski lub garnka.
Wykładamy białka tworząc formę z wgłębieniem w środku.

Brzegi układamy łyżką. Najlepiej moczyć ją w wodzie, aby białka się do niej nie kleiły.
 


 

Bezę pieczemy w 130 stopniach przez 10 minut, a potem w 100 stopniach przez 120 minut.
Jeśli beza zaczyna ciemnieć trzeba zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i dołożyć jeszcze 10 minut.
Bezę studzimy w otwartym piekarniku. Kiedy będzie już zupełnie zimna można nakładać masę.

Masa:
Bieluchy mieszamy z dżemem pigwowym. Wykorzystałam dżem z tego przepisu.

Zamiast tego możecie użyć dowolnego kwaśnego dżemu.

Żelatynę mieszamy w połowie szklanki chłodnej wody i podgrzewamy. Mieszamy, aż żelatyna zupełnie się rozpuści. Dokładnie mieszamy z masą z serków i dżemu. Wkładamy do lodówki na pół godziny, co jakiś czas mieszając.

Na bezę wykładamy masę, posypujemy pestkami granatu.
Na talerzu polewamy bezę dowolnym sosem owocowym.

Beza najlepsza jest od razu po zrobieniu. Jeśli pieczecie dzień wcześniej, to przykryjcie ją szczelne, aby nie nabrała wilgoci, a masę wyłóżcie przed samym podaniem.  


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty