Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Beza z kremem pigwowym

Piękny i wykwintny deser. Idealny na większą uroczystość. Beza Pavlova - chrupiąca na zewnątrz, miękka i piankowa w środku. 

 Składniki:

  • Beza:
  • Białka jaj - 6szt
  • Cukier - 240g
  • Skrobia ziemniaczana - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Masa:
  • Serek Bieluch naturalny - 2 szt
  • Dżem pigwowy - 1 słoiczek (w opisie link do przepisu)
  • Żelatyna - 1 łyżeczka
  • Do dekoracji:
  • Granat - 1/2 szt
  • Sos owocowy

Do bezy najlepiej użyć białek w temperaturze pokojowej. Ubijamy je zaczynając od małych obrotów wchodzimy na coraz wyższe. Kiedy piana będzie już lekko ubita dodajemy szczyptę soli. Kiedy piana będzie mocno ubita dodajemy porcjami cukier. Następna porcja, kiedy poprzednia będzie już dokładnie wymieszana. Z ostatnią porcją dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną.

Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. Rysujemy okrąg ok 25cm średnicy - najlepiej odrysować od miski lub garnka.
Wykładamy białka tworząc formę z wgłębieniem w środku.

Brzegi układamy łyżką. Najlepiej moczyć ją w wodzie, aby białka się do niej nie kleiły.
 


 

Bezę pieczemy w 130 stopniach przez 10 minut, a potem w 100 stopniach przez 120 minut.
Jeśli beza zaczyna ciemnieć trzeba zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i dołożyć jeszcze 10 minut.
Bezę studzimy w otwartym piekarniku. Kiedy będzie już zupełnie zimna można nakładać masę.

Masa:
Bieluchy mieszamy z dżemem pigwowym. Wykorzystałam dżem z tego przepisu.

Zamiast tego możecie użyć dowolnego kwaśnego dżemu.

Żelatynę mieszamy w połowie szklanki chłodnej wody i podgrzewamy. Mieszamy, aż żelatyna zupełnie się rozpuści. Dokładnie mieszamy z masą z serków i dżemu. Wkładamy do lodówki na pół godziny, co jakiś czas mieszając.

Na bezę wykładamy masę, posypujemy pestkami granatu.
Na talerzu polewamy bezę dowolnym sosem owocowym.

Beza najlepsza jest od razu po zrobieniu. Jeśli pieczecie dzień wcześniej, to przykryjcie ją szczelne, aby nie nabrała wilgoci, a masę wyłóżcie przed samym podaniem.  


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty