Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Dżem pigwowy z cytryną i imbirem

Pigwa jest nadal niedocenianym owocem, a szkoda. Dżem z pigwy sprawdzi się zarówno do rozgrzewającej herbaty, jak i do ciast, deserów oraz na słodkim pieczywie. Dodatek cytryny i imbiru pasuje do pigwy rewelacyjnie! To bomba witaminowa idealna na chłodne jesienne dni.
 

Składniki (na 8 słoiczków 200g):

  • Pigwa - 1200g po obraniu
  • Cukier - 400g
  • Imbir mielony - 1 łyżeczka
  • Cytryna - 1/2 (sok i skórka)

Cytrynę sparzamy - ścieramy skórkę i wyciskamy sok z połówki.

Pigwę obieramy, wydrążamy środki, kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka z grubym dnem i dolewamy pół szklanki wody. Gotujemy pigwę, aż zupełnie zmięknie. Mieszamy co jakiś czas i w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Miękką pigwę miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, cukier i imbir. Mieszamy całość, aż cukier się rozpuści.

Gorącą pigwę wkładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty