Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Kasza jęczmienna z karmelizowanymi śliwkami i chilli


Słodko-ostra kasza jęczmienna to świetny dodatek do mięs. Idealnie komponuje się np. ze schabem pieczonym ze śliwką. 

Składniki (na 2 porcje):

  • Kasza jęczmienna - 120g
  • Śliwki węgierki - 4szt
  • Miód - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Chilli mielone - 1/2 łyżeczki
  • Chilli grys - 1/2 łyżeczki
  • Kardamon mielony - 1/2 łyżeczki  

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją.
Śliwki kroimy w niedużą kostkę. Wykładamy na patelnię razem z miodem i syropem klonowym. Dodajemy chilli, kardamon. Dusimy, aż śliwki zmiękną i rozpadną się. Sok ze śliwek, razem z miodem i syropem klonowym utworzy pyszny sos.
Dodajemy kaszę. Dusimy razem kilka minut, aby kasza połączyła się z sosem.  


Podajemy na ciepło. Kasza jest przepyszna, świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych.  

 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty