Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Kasza jęczmienna z karmelizowanymi śliwkami i chilli


Słodko-ostra kasza jęczmienna to świetny dodatek do mięs. Idealnie komponuje się np. ze schabem pieczonym ze śliwką. 

Składniki (na 2 porcje):

  • Kasza jęczmienna - 120g
  • Śliwki węgierki - 4szt
  • Miód - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Chilli mielone - 1/2 łyżeczki
  • Chilli grys - 1/2 łyżeczki
  • Kardamon mielony - 1/2 łyżeczki  

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją.
Śliwki kroimy w niedużą kostkę. Wykładamy na patelnię razem z miodem i syropem klonowym. Dodajemy chilli, kardamon. Dusimy, aż śliwki zmiękną i rozpadną się. Sok ze śliwek, razem z miodem i syropem klonowym utworzy pyszny sos.
Dodajemy kaszę. Dusimy razem kilka minut, aby kasza połączyła się z sosem.  


Podajemy na ciepło. Kasza jest przepyszna, świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych.  

 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty