Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasteczka korzenne z miodem leśnym

  Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego koloru i delikatnego ziołowo-żywicznego posmaku. Składniki: Mąka pszenna - 500g Jajko - 1szt Żółtko jaja - 4szt Miód z terenów leśnych - 200g Cukier - 3/4 szklanki Kakao - 1,5 łyżki Masło (lub margaryna) - 125g Przyprawa do piernika - 1 duża łyżka Śmietana 18% - 100ml Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki Opcjonalnie - cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty Do ciastek używałam miodu z terenów leśnych. Jeśli takiego nie macie, można użyć innego ciemnego o mocnym aromacie np. spadziowego lub gryczanego.  Masło rozpuszczamy, studzimy. Łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zagniatamy dokładnie, do uzyskania gładkiej masy.  Ciasto dzielimy na części i wykładamy na obsypaną mąką stolnicę - uwaga, ciasto jest dość klejące. Wałkujemy na około 4mm, w razie potrzeby podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 1...

Piersi kurczaka z warzywami w glazurze miso


Inny sposób na kalafiora i fasolkę szparagową. Pieczone w glazurze z miso i oleju sezamowego. To pyszne i banalnie proste danie z nutką egzotyki.

Składniki na 4 porcje:

  • Piersi z kurczaka ze skórą - 4szt
  • Kalafior - 1 nieduży
  • Fasolka szparagowa - 300g
  • Olej do nasmarowania naczynia żaroodpornego
  • Glazura:
  • Pasta shiro miso - 2 łyżki
  • Olej sezamowy - 2 łyżki
  • Imbir mielony - 1 łyżeczka
  • Mirin - 2 łyżki
  • Ocet winny - 1 łyżka

Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju. Układamy pokrojoną fasolkę szparagową i małe różyczki kalafiora. Na warzywa wylewamy 2/3 glazury.

Teraz wykładamy piersi kurczaka, skórą do góry. Smarujemy je pozostałą glazurą.


Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut, bez przykrycia. Mięso ma przypieczoną, aromatyczną skórkę, a warzywa pozostają jędrne.
Podajemy samodzielnie, z ryżem lub kaszą. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty