Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Piersi kurczaka z warzywami w glazurze miso


Inny sposób na kalafiora i fasolkę szparagową. Pieczone w glazurze z miso i oleju sezamowego. To pyszne i banalnie proste danie z nutką egzotyki.

Składniki na 4 porcje:

  • Piersi z kurczaka ze skórą - 4szt
  • Kalafior - 1 nieduży
  • Fasolka szparagowa - 300g
  • Olej do nasmarowania naczynia żaroodpornego
  • Glazura:
  • Pasta shiro miso - 2 łyżki
  • Olej sezamowy - 2 łyżki
  • Imbir mielony - 1 łyżeczka
  • Mirin - 2 łyżki
  • Ocet winny - 1 łyżka

Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju. Układamy pokrojoną fasolkę szparagową i małe różyczki kalafiora. Na warzywa wylewamy 2/3 glazury.

Teraz wykładamy piersi kurczaka, skórą do góry. Smarujemy je pozostałą glazurą.


Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut, bez przykrycia. Mięso ma przypieczoną, aromatyczną skórkę, a warzywa pozostają jędrne.
Podajemy samodzielnie, z ryżem lub kaszą. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty